Geologie-expert laat zien hoe boring bij Trias Westland werkt

Charlotte de Wijkerslooth is geologie-expert bij Trias Westland. Vorige week startte de boring naar de tweede aardwarmtebron van Trias Westland. Iedere 10 meter worden er 24/7 monsters genomen van de aardlagen en geanalyseerd. Ze vertelt hoe zo'n boring precies werkt. 
 
Dikke laag
"We zitten nu (14 juli) op 908 meter. De boring verloopt tot nu toe voorspoedig. Maar de snelheid van de boring is afhankelijk van de hardheid van de aardlaag. Soms doen we over 2 meter een uur en soms komt dit neer op 30 meter per uur. In deze put komen we de eerste paar honderd zandsteen tegen, tot een diepte van ongeveer 320 meter. Daarna krijg je een laag mergel. Dit loopt over in kleisteen. Dat is een dikke laag is wat weinig water doorlaat. De volgende laag is kalksteen. Daar bevinden we ons nu."

Analyse van de verschillende gegevens. 

Schuine boring
Op dit moment wordt de casing geplaatst in het boorgat tot 900 meter. "De boring ging tot nu toe recht naar beneden. Na plaatsing van de casing boren we verder en gaan langzaam een hoek opbouwen tot de onderkant van de put zodat de twee putten voldoende afstand hebben voor langdurige productie. De volgende lagen zullen ook een afwisseling zijn van kalksteen, kleinsteen, mergel, zandsteen en meer kleisteen. In het waterreservoir zit de Delfzandsteen. Dit is een schone zandsteen waarin weinig klei zit. Hier kan het water goed doorheen stromen en maakt het geschikt als aardwarmtebron", aldus Charlotte.

Schoonspoelen
Iedere 10 meter worden er monsters van de lagen genomen die tijdens het boren omhoog komen, dit noemen we cuttings. "Dit spoelen we schoon en selecteren we met twee zeven, voor fijne en grove korrels. Met een microscoop analyseren we de samenstelling van de monsters. Zo weten we in welke aardlaag we ons bevinden. Maar kunnen we het ook vergelijken met de monsters van andere putten. Natuurlijk kun je nog verder analyseren, bijvoorbeeld op het kalkgehalte of de korrelgrootte. Omdat we al veel data hebben, doen we dit momenteel niet in groot detail. We slaan de cuttings op om het eventueel later nog te kunnen gebruiken. Ook gaat er een set monsters naar TNO."


De verschillende monsters. 

Mooi aspect
Computers die gekoppeld zijn aan de boring verrichten ook diverse metingen. "Zo kunnen we zien hoe hard we boren (the rate of penetration). En straks krijgen we een Gamma Ray. Daarmee meten we de verhouding tussen klei en zand.

De boring duurt nog een paar weken. ‘Het gaat tot nu toe heel voorspoedig. De boring is iets minder spannend dan de eerste boring van Trias Westland, omdat we nu betere data hebben in dit gebied. Toch blijft dit wel een van de mooiste aspecten van ons werk", besluit Charlotte.  

Bron: Trias Westland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven