Lagere aardbeienoogst geraamd in Polen door slecht weer

In Polen is er een einde aan het aardbeienseizoen gekomen vanwege zware neerslag en hoge temperaturen waardoor het fruit op de velden wegrotte. Ondanks dat de oogst er aanvankelijk veelbelovend uitzag, zal zij lager uitvallen dan die van vorig seizoen. Het Poolse Centraal Bureau voor de Statistiek, CSO, raamt de aardbeienoogst van vorig jaar op 175.000 ton. 

Verwerkers laten weten dat zij moeite hebben om aardbeien van goede kwaliteit in te kopen om in te vriezen. Mogelijk zullen zij om deze reden dit jaar 30% minder grondstoffen inkopen. Momenteel betalen zij tussen de €0,83-€0,89 per kilo voor aardbeien die geschikt zijn om in te vriezen. Vorig jaar lag de prijs tegen het einde van het inkoopseizoen rond de €0,87-€0,94 per kilo. 

De prijzen voor aardbeien voor de verwerking tot sap zijn vergelijkbaar met die van vorig jaar. Verwerkers betalen momenteel zo'n €0,58 per kilo tegenover €0,60 per kilo vorig jaar. 

Volgens Janusz Andziak, voorzitter van de Vereniging van Aardbeientelers, is het seizoen dit jaar zeer ongelukkig verlopen voor telers. Het seizoen van in tunnels geteelde aardbeien ging goed van start en de vooruitzichten waren veelbelovend maar het vollegrondsseizoen verliep dramatisch en werd gekenmerkt door grote verliezen. Volgens Anziak waren de inkomsten voor een aantal telers niet eens dekkend voor de productiekosten. 

 

Bron: portalspozywczy.pl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven