tomatenteler Joost Zwinkels op NOS over boerenprotesten:

"We worden weggezet als grote energieverbruikers, dat vind ik niet terecht"

Telers in de glastuinbouw mogen dan vaak geen tractor rijden, het maakt niet dat zij zich niet mengen in de boerenprotesten of druk voelen vanuit de maatschappij. "Ik zie dat de maatschappelijke druk op landbouwers en tuinbouwers aan het toenemen is. We worden weggezet als grote energieverbruikers", aldus tomatenteler Joost Zwinkels bij de NOS. 

Hij vindt het niet terecht om zo weggezet te worden. "Wij landbouwers zijn innovatieve ondernemers. De marges zijn krap, dan word je vanzelf creatief om nog een boterham te kunnen verdienen." 

Ondernemen op gevoel
"De afgelopen twintig jaar hebben we op ons bedrijf, waar we met name trostomaten verbouwen, enorme slagen gemaakt. Zo zitten we met buren in een aardwarmtecluster waar 60 tot 70 procent van onze behoefte mee gedekt is: onze CO2-uitstoot is enorm gedaald. Wij hebben die stap gezet omdat we daar vertrouwen in hadden, ondernemen in deze sector doe je veelal op gevoel. De laatste jaren groeit de druk vanuit de politiek. Ze dreigen met een CO2-heffing of willen beslissen wat de koeien wel of niet te eten krijgen. Ik vrees dat het ten koste gaat van de kwaliteit die we leveren."

"Het is ook makkelijk om het probleem weer bij de producent neer te leggen. Het emmertje van de boeren is een beetje vol. Ik keur niet alles goed wat de demonstranten doen, soms gaat het te ver, maar van mij mogen ze best een flink tegengeluid laten horen. Er is te weinig toekomstperspectief."

Lees hier bij de NOS ook reacties van andere agrarische ondernemers. De NOS deed een rondvraag na een enquête door de NOS en Nieuwe Oogst onder bijna 3250 agrarische ondernemers over de boerenprotesten.  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven