Italiaanse tomatenteler deelt zijn ervaringen:

"Nematoden verminderen de Tuta-larven aanzienlijk"

"Dit is het eerste jaar dat we nematoden hebben toegepast en na de eerste cyclus van drie nematodenbehandelingen zagen we een vermindering van Tuta in de oogst van meer dan 80%", vertelt Vittorio Zoboli, tomatenteler in Italië. Eerder had de teler veel last van de Tuta absoluta, maar na inzet van nematoden is de situatie meer onder controle. 

De grote besmetting die aanwezig was, werd verminderd en onder controle gehouden na inzet van Koppert-nematoden, Steinernema feltiae. "De toepassing droeg in hoge mate bij tot de toestand van de planten", zegt Zoboli, werkzaam bij Società Agricola Gandini Antonio in Guidizzolo, Noord-Italië.

"We onderzochten verschillende dode larven onder de microscoop en zagen tientallen parasitaire nematoden die erin bewegen', vervolgt Zoboli. 'Na dit resultaat bleven we elke keer met nematoden sproeien als er een nieuwe golf van kleine larven was en daarna werd het probleem nooit groter."

Reductie van chemicaliën
"Door biologische controlemethoden te gebruiken, hebben we de hoeveelheid chemicaliën die in onze kassen worden gebruikt aanzienlijk kunnen verminderen. Società Agricola Gandini Antonio levert aan verschillende high-end supermarkten en we willen een constant, veilig en duurzaam product aanbieden. Omdat het gebruik van chemicaliën onder druk staat en biologische beschermingsmethoden positief worden ervaren, worden groenten die zijn beschermd met IPM-oplossingen door klanten verwelkomd", legt Zoboli uit.

Groeien met respect voor de natuur
"Sinds de oprichting van Società Agricola Gandini Antonio in de jaren vijftig heeft het bedrijf zijn landbouwmethoden gebaseerd op criteria die het milieu en de mensen en de kwaliteit van zijn product respecteren. Het bedrijf bouwde in de jaren '90 zijn eerste kassen voor het telen van tomaten met behulp van innovatieve productietechnieken. ‘Hierdoor kunnen we vandaag een constante kwaliteit bieden die het hele jaar door veilig en duurzaam is op onze 14 hectare hightech kassen en andere productielocaties", voegt Zoboli eraan toe.

Gezamenlijk zoeken naar oplossingen
"Sinds de komst van Tuta absoluta in onze gebieden hebben we problemen gehad om deze plaag chemisch onder controle te houden in onze tomatengewassen. Het probleem werd erger met het verbod op verschillende chemische producten, terwijl de vraag naar producten met weinig of geen residu gestaag groeide", legt Zoboli uit.

"Om deze redenen hebben we tests uitgevoerd met verschillende producten, waaronder nematoden. Omdat we al Koppert-klant waren voor hun hommels en andere weldadigheden, besloten we in het voorjaar van 2020 de nematode Steinernema feltiae te gebruiken. De resultaten waren goed en er was geen residu."

Systematisch gebruik van nematoden
"Vervolgens zijn we systematisch nematoden gaan gebruiken. We hielden van het idee om een ​​minimale impact op de omgeving te hebben en we wilden onze klanten veilige en duurzame producten aanbieden", vervolgt Zoboli.

"Het is beter om ze te gebruiken wanneer de larven klein zijn om hun effect te maximaliseren. Wanneer het moment daar is, passen we ze 3 keer toe met een interval van 5 dagen. We spuiten ze met een dosering van 3 miljard per hectare. We geven er de voorkeur aan om ze 's avonds aan te brengen zodat de bladeren langer nat blijven en de nematoden meer tijd hebben om hun doel te bereiken. We hebben tussen februari en mei verschillende behandelingscycli toegepast in onze verwarmde kassen, en we zullen dit najaar waarschijnlijk meer doen als de Tuta weer een groot probleem worden."

Samen met de technische consultants van Koppert is een applicatieprotocol ontwikkeld waarmee 'de maximale effectiviteit kan worden bereikt. "De gewassen zijn nu sterk en gezond en de Tuta absoluta is niet meer zo'n groot probleem dankzij de alomvattende aanpak die is ontwikkeld met de Koppert-experts", besluit Zoboli.

Voor meer informatie:
Koppert Biological Systems
info@koppert.com
www.koppert.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven