paprikaras E20B.0370 heeft nieuwe naam

Met Macuba hoefden de zwavelpotten bij Bergpeppers dit jaar nog niet aan

Richard van den Berg van Kwekerij Bergpeppers onthulde onlangs de naam van zijn nieuwe hoofdras Macuba. Het gewas stond al 7 maanden in de 2 kassen van Kwekerij Bergpeppers, maar nu kreeg het nieuwe ras E20B.0370 dan eindelijk een naam.

Richard van den Berg van Kwekerij Bergpeppers mocht het onthullen. De nieuwe naam kan worden toegevoegd aan het assortiment rode rassen van Enza Zaden.


Richard van den Berg van kwekerij Bergpeppers en teeltspecialist Frank Duijndam
 
Oplossing voor ziekten en plagen
Richard maakte de keuze voor Macuba vorig jaar in de periode augustus/september. Het ras was toen nog in de 2e screening-fase, wat een relatief vroeg stadium is voor een besluit om volvelds te gaan. In het geval van Bergpeppers een oppervlakte van 17 ha.

Richard verklaart: “Wij teelden de laatste jaren rassen als Maranello en Gialte. Dat ging in principe uitstekend, maar wij zagen in de regio steeds meer problemen ontstaan met ziekten en plagen. Met name het bronsvlekkenvirus (TSWV) en trips zijn in opkomst. Die laatste lijkt steeds moeilijker onder controle te krijgen.

Aangezien ik korte lijnen onderhoud met vertegenwoordigers en veredelaars van Enza Zaden, was ik al snel op de hoogte van het bestaan van Macuba en realiseerde ik mij dat dit ras een oplossing kon bieden. Macuba is namelijk Tm:0-2 en TWSV:0 resistent.

Daarnaast is het ras ook nog eens hoog tolerant tegen meeldauw. Ik heb mijn zwavelpotten het hele jaar nog niet aangehad. Dat kan alleen maar een positief effect hebben bij de opbouw van biologische bestrijding."

Andere teeltstrategie
Ten opzichte van zijn vorige standaardras (Maranello) is de teeltstrategie wel even wat anders, zegt Richard. "Je mag met Macuba eigenlijk niet te koud gaan, want dan loop je een risico op krimpscheuren. Door het donkere voorjaar en de vroege zaaidatum moesten wij wel een tijdje koud en kregen we in het eerste zetsel ook krimp.

Terugkijkend zou ik daarom later zaaien en het eerste zetsel groen snijden. We hebben nu een temperatuur- en watergeefstrategie die passen bij dit ras en nu gaat het hartstikke goed. Het vruchtgewicht is vergelijkbaar met dat van Maranello en hij is nog 3 dagen sneller van de plant ook."


Berno Moerenhout van Kwekerij De Eendracht

Goede kwaliteit en grofheid
Ook Berno Moerenhout van Kwekerij De eendracht in Oosteind heeft Macuba gezet, namelijk op 1 Ha. Berno wilde ook rassen met TSWV resistentie en koos na het ras in een grotere proef gezien te hebben voor Macuba. "Wel zien we in sommige periodes van de teelt een krimpje op de vruchten ontstaan. Dit proberen we tegen te gaan door onder andere wat later te beginnen met water geven en op wat meer donkere dagen ook eerder te stoppen om de worteldruk te beperken. Grofheid en kwaliteit zijn tot nu toe goed."

Voor meer informatie: 
Enza Zaden Nederland
info@enzazaden.nl
www.enzazaden.nl

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven