Protest tegen voorgenomen aanpassing veevoer van Ministerie van LNV

Distributiecentra geblokkeerd door boze boeren

Van het weekend gingen boeren opnieuw de straat op met hun trekkers en net als in oktober was stikstof de aanleiding. Minister Carola Schouten van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit wil de stikstof op een aantal punten terugdringen en deze week kwam ze onder andere met het voorstel om het rantsoen van koeien aan te passen zodat deze minder stikstof uitstoten in de vorm van mest. De veetelers zijn het daar niet mee eens omdat ze vinden dat dit rantsoen juist slecht is voor het dierenwelzijn. Desondanks houdt de minister vast aan de invoering van dit rantsoen in september.

Het werd aanleiding voor protest vanuit de landbouw. Vrijdag en zaterdag waren er al acties van boeren in een aantal Nederlandse steden en op zaterdag volgde in Zwolle een blokkade van het distributiecentrum van Albert Heijn en het hoofdkantoor van Jumbo in Veghel. Dit duurde enkele uren waarna de blokkade weer werd opgeheven.

Protest tegen supermarkten
Op zondag volgde opnieuw de blokkade van een aantal distributiecentra in het land. Onder andere van Aldi in Groenlo en Zaandam, Lidl in Heerenveen, Plus in Haaksbergen, Coop in Gieten, Albert Heijn in Zaandam en Jumbo in Beilen en Woerden. Alle acties duurden enkele uren waarna de boeren weer vertrokken. Naar eigen zeggen zijn ze niet uit op een confrontatie met de supermarkten.  ”Het gaat ons om het afgeven van het signaal,” vertelt Ad Baltus van Boeren in Actie Noord-Holland tegen het AD. “De maat is vol. We willen Albert Heijn niet financieel raken, maar met hen in gesprek over eerlijke prijzen voor onze producten.”

Verdere acties van boeren waren er ook nog op een aantal snelwegen. De acties bij de distributiecentra waren onaangekondigd en verliepen gemoedelijk. De acties van het weekend hadden zich daarmee gericht tegen de supermarkten voor een eerlijke prijs.

Bron: Trouw, AD, de Gelderlander, Nieuwe Oogst, Brabants Dagblad

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven