Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Update fytosanitaire regels voor export paprika's naar de EU

Er is onlangs een update verschenen met betrekking tot de richtlijnen van The Europe-Africa-Caribbean-Pacific Liaison Committee  (COLEACP) voor de export van paprika's uit Afrika, Madagaskar, Kaapverdië en Mauritius.

In deze richtlijnen staat duidelijk aangegeven aan welke voorwaarden dient te worden voldaan om er zeker van te zijn dat de export voldoet aan de fytosanitaire eisen van de EU. Er wordt uitgelegd welke informatie moet worden verstrekt en welke acties nodig zijn, van de teelt tot aan de export, evenals de taken van de landelijke autoriteiten en inspectiediensten. 

Het document werd geüpdatet met nieuwe informatie en wijzigingen in wet- en regelgeving. De voornaamste wijzigingen zijn:

  • Aanvullende tekst in het fytosanitaire certificaat.
  • Bijzonderheden betreffende extra quarantaineorganismen. 
  • Informatie met betrekking tot het toevoegen van een bijlage aan het fytosanitaire certificaat. 

Q-organismen
Het document bestaat uit twee delen. In het eerste deel staan bijzonderheden vermeld betreffende de speciale maatregelen die vereist zijn volgens de verordening quarantaineorganismen, waaronder Thaumatotibia leucotreta (Afrikaanse fruitmot), Neoleucinodes elegantalis en Spodoptera frugiperda.

Hierin worden de mogelijkheden beschreven waaruit gekozen kan worden om er zeker van te zijn dat de export vrij is van plagen en staat duidelijk uitgelegd hoe het fytosanitaire certificaat dient te worden ingevuld om administratieve problemen en mogelijke vernietiging van de zendingen bij aankomst in de EU te voorkomen. 

Afrikaanse fruitmot
Deel twee van het document bestaat uit een richtlijn voor het opstellen van een dossier dat kan worden ingediend bij de EU over de bestrijding van de Afrikaanse fruitmot (Thaumatotibia leucotreta) bij paprika's, volgens uitvoeringsrichtlijn (EU) 2019/523, en biedt een raamwerk voor het opstellen van een landelijk actieplan. 

De richtlijn werd opgesteld door COLEACP in het kader van het project Fit For Market SPS. De elementen die het bevat zijn niet volledig noch specifiek en zullen daarom wel of niet relevant zijn, afhankelijk van de situatie in de diverse landen, waarschuwt men.

De inhoud van elk landelijk actieplan blijft de verantwoordelijkheid van NPPO en de belanghebbenden binnen de sector in de betreffende landen en er worden links gegeven naar verordeningen en internationale standaarden (ISPM's). De COLEACP is volledig verantwoordelijk voor de inhoud van deze publicatie die niet mag worden opgevat als de officiële visie van de EU. 

De publicatie maakt onderdeel uit van een reeks opleidingsinstrumenten van COLEACP die online beschikbaar zijn voor de leden van COLEACP. 

Om de twee nieuwe richtlijnen te downloaden, klik hier.

Voor meer informatie:
COLEACP
Tel: +33 1 41800210
www.eservices.coleacp.org

Publicatiedatum: