Nieuw middel reinigt glas maar tast antireflectiecoating niet aan

Tholen – In een kas telt elk procentje licht. De komst van diffuus glas met een anti-reflectiecoating levert een hoge lichttransmissie en dus een hogere opbrengst op. Echter geldt ook voor dit glas, dat het voordeel niet opgaat als het glas vies is. Een reinigingsmiddel dat het glas wel optimaal schoonmaakt van stof en plantenresten, maar de kwetsbare AR-coating niet aantast, is het nieuwe reinigingsmiddel AR Clean. Sinds kort is dit reinigingsmiddel verkrijgbaar bij o.a. loonbedrijf De 3 Koningen.

Nieuwe spuittechniek
Barry van Leeuwen van De 3 Koningen legt uit dat AR Clean is ontwikkeld door een teler samen met een chemisch technoloog omdat hij geen goed reinigingsmiddel kon vinden voor zijn kassen. “Als loonwerker voeg ik daar de kennis van de praktijk aan toe. In samenwerking met de teler ontdekten we bijvoorbeeld dat het middel heel gelijkmatig opgebracht moest worden om het gewenste resultaat te bereiken.

Daarom hebben we een nieuwe spuittechniek ontwikkeld, waardoor we streeploos kunnen reinigen. Het moest ook een middel worden dat we niet hoefden te borstelen. Borstels en sponsen kunnen tenslotte minuscule deeltjes achterlaten die de lichttransmissie beïnvloeden. Een juiste verdunning van AR Clean aanbrengen, kort laten intrekken en afspoelen en aan de lucht laten drogen is voldoende."

Op zoek naar de juiste balans
Antireflectie kan op twee manieren in het glas worden verwerkt. Ofwel wordt het glas opgeruwd waardoor het zonlicht verspreid naar binnenkomt, of er wordt een coating in het glas gebakken dat hetzelfde effect geeft. Als een reinigingsmiddel teveel agressieve stoffen bevat, beschadigt dat de coating en mis je de verstrooiing van het licht. Het was daarom goed zoeken naar de juiste verhoudingen van actieve stoffen. AR Clean bevat ingrediënten van natuurlijke oorsprong.

Testen
“Drie jaar geleden zijn we begonnen met het testen van diverse reinigingsmiddelen met allen verschillende samenstellingen. Het jaar daarop testten we twee willekeurige tralies in een glastuinbouwbedrijf. We maten geen negatieve neveneffecten ten opzichte van het middel waarmee we de rest van de kas reinigden. Nadat we het ook lieten testen door twee glasleveranciers om er zeker van te zijn dat het glas niet werd beschadigd, konden we de definitieve verhoudingen vaststellen.

Andere middelen worden gebruikt in een percentage van vier tot acht procent, aan AR Clean heb je met twee procent al de gewenste resultaten. Bij hardnekkig vuil kun je de concentratie verhogen naar drie procent. De winst in transmissie die men haalt na reiniging behaald met AR Clean is beduidend beter."

Lage investering, hoog rendement
In 2018 werd de eerste kas volledig met AR Clean gereinigd door De 3 Koningen, naar volle tevredenheid van de teler. Barry verwacht dat het middel straks tijdens de teeltwisseling, als het gewas wordt geruimd en de kas wordt gereinigd, veelvuldig zal worden ingezet “Met name in de groententeelt is diffuus glas steeds populairder. Het wordt gebruikt in de meeste nieuwbouwprojecten. AR-glas is een dure investering, dus telers zijn erbij gebaat als ze het glas lang schoon kunnen houden. Een goed reinigingsmiddel is een lage investering ten opzichte van het rendement dat het oplevert. De eerste glasreinigingen met AR Clean zijn inmiddels uitgevoerd en de resultaten zijn erg goed."

Voor meer informatie:
De 3 Koningen BV           
Van Andelstraat 12
4651 TA Steenbergen
Tel: 0167-561092
info@de3koningen.nl 
www.de3koningen.nl

Barry: 06-290 714 51


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven