Genson Quality Plants Westerbeek gaat biologische frambozenplanten in potten produceren welke het label Genson Bio Plants krijgen. Het bedrijf is onderdeel van de Genson Group. Genson Quality Plants is specialist in de opkweek en vermeerdering van gangbare zachtfruit planten.
“We willen onze kennis over het biologische opkweken vergroten en die kennis stap voor stap ook meer gaan toepassen bij onze gangbare producten”, vertelt Daisy Stoop. Zij is sales manager bij Genson Quality Plants, een teler van zachtfruitplanten dat in handen is van de familie Van Gennip. “Genson Group heeft in totaal zo’n 450 hectare in beheer, waar de opkweek wordt gedaan van aardbeien-, frambozen- en bramenplanten. Dat doen we zowel onder glas als in tunnels of onder beschermkappen. Daarnaast hebben we nog een afdeling die prei verbouwt.”
Daisy Stoop, sales manager bij Genson Quality Plants
Als sales manager is Stoop verantwoordelijk voor België, Nederland, Frankrijk en Denemarken. Ze is ook betrokken bij de opstart van de biologische tak van het bedrijf. De biologische planten zullen worden verkocht onder het label Genson Bio Plants.
Leren
De reden om biologisch te gaan opkweken is volgens Stoop tweeledig. “Ten eerste willen we bij onze gangbare opkweek minder gewasbeschermingsmiddelen gaan gebruiken en alternatieven zoeken voor de huidige bemesting. We willen kijken hoe ver we daarmee kunnen gaan en we hopen te leren van de biologische manier van werken. Ten tweede merken we dat er grote vraag naar is. Maar het zal nog wel een zoektocht zijn om op grote schaal zelf biologisch te kunnen opkweken.”
Een voordeel bij de voorbereidingen was dat Genson op meerdere locaties actief is. “We hebben van tevoren goed gekeken naar de voorwaarden en welke van onze locaties daaraan zou kunnen voldoen”, vertelt Stoop. “Op al onze locaties wordt ook gangbaar geteeld. We hebben een perceel van 1,9 hectare gekozen dat door twee grachten en een weg is afgescheiden van een gangbaar opkweekveld. De bemestingsunit voor de biologische opkweek is ook volledig afgescheiden van het gangbare gedeelte. We hebben het veld ingericht naargelang de biologische maatregelingen. Zo zijn de steunpalen van metaal en is het graszaad biologisch goedgekeurd.”
Vanwege corona verliep de inspectie op afstand. Een positieve ervaring, vindt Stoop. “Er was door Skal van tevoren goed gecommuniceerd wat ze nodig hadden. We ontvingen alle documenten en aanvullende informatie. De ingevulde documenten moesten vooraf naar Skal gemaild worden, zodat zij een goede voorbereiding konden treffen. Daardoor konden we in de videocall doelgericht te werk gaan.”
Uitzendkrachten
Een volledige omschakeling van het moederbedrijf lijkt Stoop onhaalbaar, ook vanwege de bedrijfsgrootte. “Ik denk dat we een mix van verschillende onderdelen blijven houden. Maar we hopen wel dat we de biologische tak kunnen uitbreiden. We gaan ook biologische pluggen opkweken. Het is natuurlijk ook een zaak van vraag- en aanbod.”
De kosten spelen een rol, maar het is vooral praktisch ingewikkeld om biologisch te werken. “We werken veel met uitzendkrachten. In een gangbaar systeem is het gemakkelijker op de processen te automatiseren. Bij biologische productie moeten de werknemers beter worden ingewerkt. Het monitoren en registreren is ook veel belangrijker, dus dan moeten we mensen hebben die daar oog voor hebben en die voor langere tijd beschikbaar zijn. Het is belangrijk om alle processen goed te stroomlijnen en te werken met goede protocollen.”
Bron: Skal
Voor meer informatie:
Genson Group
www.genson.nl
[email protected]