Zweedse teler investeert in zes plastic tunnels voor langer fruitseizoen

Teler Johan Wirbladh uit Kalmar in Zuid-Zweden heeft zijn eerste plastic tunnels aangeschaft, die in februari door Haygrove geleverd werden. Met de nieuwe tunnels, in combinatie met een nieuw irrigatiesysteem, hoopt Wirbladh zijn fruitteeltseizoen te verlengen en van eerder in het voorjaar tot later in de zomer fruit te kunnen oogsten. De vraag naar lokaal geteeld fruit is namelijk enorm toegenomen in Kalmar.

Wirbladh heeft nu zes tunnels opgezet, die elk zo’n 100 meter lang zijn. In totaal is er 0,5 hectare teeltgrond bijgekomen: in vier tunnels teelt Wirbladh sinds dit voorjaar aardbeien, daarnaast heeft hij 1400 frambozenplanten en nog een kleine hoeveelheid voor bramen- en tomatenplanten.

Voedingsstoffen in het water
De aardbeien worden in veensubstraat geteeld en met een automatisch druppelsysteem van water en voedingsstoffen voorzien. Wirbladh: “De hoeveelheid voedingstoffen in de druppels wordt continu gemeten.”

Het is de bedoeling dat de aardbeienplanten overwinteren en dat de eerste aardbeien volgend jaar daarom al begin mei geoogst kunnen worden. De aardbeien die buiten geteeld worden, kunnen meestal vanaf eind mei geoogst worden.

Minder ziekten
Dit jaar is het fruit in de tunnel later rijp dan gepland omdat het irrigatiesysteem door de coronacrisis pas later geleverd werd. Toch is Wirbladh positief en hij verwacht dat hij dankzij de tunnels tot laat in de zomer nog aardbeien en frambozen kan leveren.

Naast een langer oogstseizoen heeft het telen in de tunnels nog een voordeel: ze voorkomen grauwe schimmel en onkruid. De tunnels en het irrigatiesysteem kostten Wirbladh zo’n € 85.000.

Bron: landbrugsavisen.dk


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven