Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ines van Marrewijk waarschuw telers bijmengen in bassin:

"Stel de pH-storingsmelders scherper in bij gebruik slootwater"

Nu er weer wat regen is gevallen, zouden telers kunnen overwegen om slootwater aan het gewas te geven. Met name in gebieden waar meerdere bedrijven op dezelfde watergangen zijn aangesloten, is dat echter niet altijd zonder risico. Het is daarom verstandig om eerst maatregelen te nemen om gewasschade te voorkomen, adviseert Ines van Marrewijk van Groen Agro Control. Eén van de tips: bij gebruik van slootwater is het raadzaam de pH-storingsmelders scherper in te stellen."

Sowieso adviseert Ines water vooraf eerst te laten controleren en analyseren.

Daarmee voorkomt de teler dat:

  • Plantenziekten grote schade aan kunnen richten aan het gewas
  • Gewasbeschermingsmiddelen en vooral onkruidbestrijdingsmiddelen of remstoffen uit granen in de teelt komen
  • Nutriënten en zware metalen onverwacht hoog kunnen zijn

Ook lage concentraties gevaarlijk
Geen gietwater meer beschikbaar hebben is geen optie, maar gebruik van slootwater vraagt wel extra aandacht, meent Ines. "Bij gebruik van water uit de sloot worden telers nog regelmatig geconfronteerd met problemen indien zij zich onvoldoende bewust zijn geweest van de invloed van hun omgeving op de kwaliteit van het slootwater. Dit water kan schade veroorzaken na het druppelen in de kas, zoals tomaten die te maken krijgen met agressieve Phytophthora of bruinrot uit naburige aardappelpercelen."

Een sloot-EC die door omstandigheden 5 blijkt te zijn in plaats van de verwachte gebruikelijke 0,5 mS/cm, of onverwacht hoge natrium-cijfers, Ines heeft het in de praktijk gezien. "Hier komt nog bij dat aanwezigheid van herbiciden al in lage concentratie groeiremming kan veroorzaken in gewassen. Tot slot bestaat er de kans dat er gewasbeschermingsmiddelen in hoge concentratie aanwezig zijn in het water. Deze kunnen door de gewassen worden opgenomen en mogelijk zorgen voor MRL-overschrijdingen in het eindproduct."

Oppassen met slootwater bijmengen
Remstoffen en herbiciden die in landbouw ingezet zijn, kunnen groeiremming of erger veroorzaken. "Telers denken soms met een zandfilter wel voldoende schoon slootwater binnen te kunnen halen, maar deze houden geen gewasbeschermingsmiddelen tegen. Verder kunnen filters heel snel volledig verstopt raken bij veel algengroei in de sloot.

Indien slootwater wordt ingelaten in het bassin is het aan te bevelen om dit eerst te ontsmetten voordat het water het bassin in gaat.  Slootwater bijmengen levert altijd andere zuurstof- en pH-verhoudingen op dan normaal in het bassin."

Het is aan te bevelen om bij slootwatergebruik de pH-storingsmelders bij de unit bijvoorbeeld een halve punt scherper af te stellen dan normaal, adviseert Ines. "Sowieso is het verstandig om het pH-alarm in te stellen op +0,5 of -0,5 van de standaardwaarde."

Uiteraard vragen ook de EC-waarden aandacht. "Als bijvoorbeeld veel natrium in het bijgemengde slootwater al één punt EC-verhoging veroorzaakt, kan het zijn dat volgens het rekenschema te weinig voeding voor de planten wordt bijgemengd. Soms kan het dan nodig zijn een halve of hele EC meer voeding mee te geven, ook al druist dit in tegen de gebruikelijke juist lagere EC’s bij warm zonnig weer."

Voor meer informatie:
Groen Agro Control
ww.agrocontrol.nl

Ines van Marrewijk
i.vanmarrewijk@agrocontrol.nl 

Publicatiedatum: