Waterbehoefte van land- en tuinbouw Mechelse groentenregio in kaart gebracht

Voor het vierde jaar op rij blijkt er weer veel irrigatie nodig te zijn voor de groenten op het veld of in de serre. Door de aanhoudende droogte is het nodig om te kijken naar de beschikbaarheid van (alternatieve) waterbronnen. Omdat transport van water niet altijd evident is, is de eerste logische stap namelijk de watervraag van de land- en tuinbouw in kaart brengen.

In het project “Aqualitatieve Mechelse Groenteregio” heeft het Proefstation voor de Groenteteelt dit uitgewerkt voor de gemeenten Duffel, Kontich, Rumst, Sint-Katelijne-Waver, Lier en Putte.

Naast de kwantificatie van de waterbehoeften voor de vollegrondsteelten ontwikkelde PSKW het WaDiTo model dat de watertekorten simuleert in de glastuinbouw rekening houdend met o.a. de geteelde oppervlakte, het volume van waterbassin. Op basis van historische weergegevens, werden de watertekorten voor ruim 200 glastuinbouwbedrijven in de regio berekend. Gezien de vertrouwelijkheid van de informatie op bedrijfsniveau wordt de gedetailleerde kaart publiek niet vrijgegeven.


Waterbehoefte land- en tuinbouw (incl. glastuinbouw) 

Door zicht te krijgen op de gebieden met aanzienlijke waterbehoeften, hoopt de projectcoalitie innovatieve en duurzame oplossingen te vinden rond water op lokaal niveau. Figuur 2 geeft de “onderzoeksgebieden” weer voor de zes betreffende gemeenten.

Bron: Proefstation.be


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven