Britse supermarkt-‘waakhond’ ziet verbetering in relatie tussen supermarkten en toeleveranciers

Christine Tacon presenteerde op 27 mei 2020 haar laatste voortgangsrapport als Groceries Code Adjudicator (GCA), de Britse supermarkt ‘waakhond’. De Groceries Code Adjudicator is in 2013 opgericht om te controleren of de 10 grootste supermarkten in het VK hun leveranciers op een eerlijke manier behandelen en zich houden aan de Groceries Supply Code of Practice (GSCOP).

De jaarlijkse enquête werd dit jaar ingevuld door bijna 1500 directe leveranciers die leveren aan de 13 supermarktketens die onder het toezicht van de GCA vallen. Van deze 1500 leveranciers gaf slechts 36 procent aan in de laatste 12 maanden een probleem te hebben ervaren met een supermarkt zich niet aan de GSCOP hield (dit was 41 procent in 2019). Dit is een aanzienlijke verbetering ten aanzien van 2014, het jaar dat de enquête voor het eerst werd uitgevoerd,  toen 79 procent van de leveranciers aangaf een probleem te hebben ondervonden. De verbetering dit jaar is des te opmerkelijk aangezien de enquêteperiode ook de 3 weken besloeg waarin de sector te maken kreeg met een enorme toename van de vraag naar bepaalde producten vanwege de coronaviruscrisis.

Co-op meest verbeterde supermarkt
Aldi was dit jaar met 96 procent opnieuw de supermarkt die van de leveranciers de beste score kreeg voor het altijd of meestal naleven van de GSCOP. De meest verbeterde supermarkt was Co-op die dit jaar met 94 procent op een gedeelde tweede plaats eindigde. Dit is opmerkelijk omdat de Co-op in 2019 een 10e plaats werd toebedeeld nadat de GCA een onderzoek had ingesteld naar de supermarkt vanwege twee overtredingen van de GSCOP. Van de 13 supermarktketens in de enquête waren er maar drie die een score onder de 90 procent kregen. Iceland kreeg met 81 procent de laagste score. 

Christine Tacon
Op 27 april werd aangekondigd dat Christine Tacon nog 6 maanden zal doorgaan als Groceries Code Adjudicator. Dit moet de nodige continuïteit en geruststelling bieden aan de sector ten tijde van de coronaviruscrisis.

GSCOP training
Nederlandse bedrijven die direct leveren aan de Britse supermarktketens kunnen ook een beroep doen op de GCA als een supermarkt zich niet aan de GSCOP houdt. Het is daarom van belang om op de hoogte te zijn van de code. GSCOP training is beschikbaar via verschillende kanalen.

Bron: Agroberichten Buitenland

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven