Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"het belangrijkste doel is plantverdamping stimuleren"

Planten beschermen met beweegbare ledlampen

Een behandeling op basis van ledlampen om ongewenste (wild)groei met als gevolg plantschade te bestrijden die tomatenplanten verzwakt: dat is het doel van de experimenten, die mede worden georganiseerd door C-LED en Urbinati Srl en worden uitgevoerd in een kas in Casalmaggiore, in de Italiaanse provincie Cremona.

Alles begon met een verzoek van experts uit de kas in Cortenuova, van een groenteteler die gespecialiseerd is in tomaten, cichorei en uien. Nadat er een ziekte werd ontdekt, waarvan niet duidelijk was waar deze vandaan kwam en die de stengel voornamelijk aantastte, vroegen de telers zich af of er technologie beschikbaar was die mogelijk kritieke situaties voor de plantgezondheid zou kunnen voorkomen en als gevolg daarvan economische schade zou kunnen beperken.

C-LED en Urbinati voeren nu experimenten uit om dit effect tegen te gaan. Het probleem ontstaat voornamelijk door een combinatie van tegenvallende milieuomstandigheden zoals het klimaat, het voedingsstofgehalte, een incorrect gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, veranderde atmosferische gasratio’s of fysieke plantschade als gevolg van het weer. Omdat de exacte oorzaak van de ziekte onbekend is, heeft het bedrijf de samenwerking gezocht met C-LED en Urbinati. Zo kunnen ze testen of het gebruik van ledlampen het probleem kan helpen voorkomen.

C-LED ontwikkelt en implementeert belichtingstechnologie in de kasteelt en test nieuwe oplossingen die de problemen van klanten kunnen oplossen. In dit specifieke geval was het belangrijkste doel om het ontstaan van fysiopathologieën (ongewenste (wild)groei) te voorkomen en zo ook gezondere, sterkere en compactere planten te krijgen.

Proefopstelling
De experimenten worden uitgevoerd in een kas met een oppervlakte van bijna 2000 m². Er zijn C-LED Toplight Plus-lampen van 150 W geïnstalleerd over een lengte van 10 meter. Ze zijn aan elkaar gekoppeld in een serie dankzij stroomvoorziening per kabel. Dit vereenvoudigt de bedrading. Ze zijn geplaatst op irrigatiebalken die door Urbinati zijn geleverd, producent van automatische systemen voor de tuinbouwsector.

De lampen hebben een lichtspectrum dat speciaal is ontworpen door onderzoekers van C-LED. Ze worden op regelmatige intervallen over de planten heen geschoven zodat deze gelijk en consistent worden belicht. Het belangrijkste doel van de test is om de plantverdamping te stimuleren. Dit vermindert de luchtvochtigheid bij de plantaanzet en bevordert de stroom van water en voedingsstoffen naar het plantweefsel.

“We geloven dat het op deze manier mogelijk is om de verdamping van de plant te stimuleren,” leggen ze uit. “De belangrijkste verwachte resultaten zijn een vermindering in het percentage fysiopathologieën en gezondere, sterkere en compactere planten.”

Wordt vervolgd!

Voor meer informatie:

Publicatiedatum: