Agrotopia-update:

"De schimmel Botrytis is een belangrijke schadeverwekker in sla"

In 2017 werd de Agrotopia-leerstoel opgericht aan de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van Universiteit Gent, met steun van REO Veiling en Inagro. Zo werd een kader tot stand gebracht om de ontwikkeling van innovatieve concepten in glastuinbouwtechnologie en verticale stadstuinbouw te stimuleren en te realiseren. In deze Agrotopia-update worden enkele resultaten belicht.

Naast het substraat speelt ook de aanwezigheid van micro-organismen een rol bij de teelt van sla in verticale teeltsystemen. Verticale teeltsystemen benutten de grondoppervlakte beter en maken telen mogelijk op plaatsen waar dat met traditionele technieken niet kan. Veen is daarbij een vaak gebruikt substraat. Maar die grondstof is niet duurzaam, dus wordt er gezocht naar alternatieve substraten. De impact van die alternatieve substraten op de kweek van planten én op de bacteriële gemeenschappen in de wortelomgeving zijn niet of onvoldoende onderzocht.


Botrytis kan sporen (links) vormen voor verspreiding, maar ook scleroten (rechts) om te overleven in ongunstige omstandigheden.

Seppe Top onderzocht voor zijn masterthesis het effect van zowel het type substraat als de samenstelling van de soorten bacteriën die aanwezig zijn in de omgeving van de wortel. Daarbij werd gekeken naar opbrengst (versgewicht en drooggewicht), gezondheidsbevorderende stoffen, zoals fenolen en bepaalde anti-oxidantia en ongewenste stoffen, zoals nitraat.

Seppe Top: “De resultaten bevestigen eerder onderzoek. Bacteriën in de wortelomgeving en substraten beïnvloeden elkaar en samen beïnvloeden ze het gewas.” 

Wat is de invloed van lichtkwaliteit op groei, morfologie en pathogeniciteit van Botrytis isolaten?
Prof. Van Labeke: “In de glastuinbouw, onder meer bij de hydroteelt van sla, wordt meer en meer gebruik gemaakt van led-belichting dat rood en blauw licht combineert. Die lichtbron met nauw spectrum is ideaal voor een precieze sturing van de groei en ontwikkeling van het gewas. Relatief veel onderzoek is al verricht naar hoe gewassen (zoals sla) reageren op verschillende led-spectra. Wat echter nog niet veel is onderzocht, is hoe schimmels erop reageren.”

In onderzoek aan UGent met ondersteuning van de Agrotopia-leerstoel werd nagegaan hoe de schimmel Botrytis reageert op die vorm van kunstmatige belichting. Prof. Höfte: “Botrytis is een belangrijke schadeverwekker in sla, maar ook op vele andere teelten. Zou myceliumgroei en sporulatie toenemen door specifieke led-spectra? Of zou je dat net kunnen onderdrukken? En hoe zit het met de vorming van de sclerotia?” Die vragen trachtte Hanna Mestdagh met haar thesisonderzoek te beantwoorden.

Lees meer bij Inagro


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven