Het Markets Institute van het WWF heeft een Innovation Analysis gepubliceerd waarin de impact van verschillende systemen voor bovengronds indoorteelt op het milieu is onderzocht. Deze systemen zijn onder andere substraatteelt, aquaponics en aeroponics in kassen en vertical farms.
Op grote schaal kunnen deze teeltmethodes positieve effecten hebben op het milieu doordat er minder wordt gevraagd van het land, de biodiversiteit, het natuurlijke habitat en het klimaat. De sector heeft echter ook te maken met obstakels die verdere ontwikkelingen naast de huidige specialisatie in kwalitatieve bladgroenten moeilijk maken.
“De bodemloze indoor teelt kan in de toekomst in bepaalde categorieën een aanzienlijke impact hebben op de manier waarop we voedsel telen. Op dit moment onderzoeken we de levensvatbaarheid van het op grote schaal telen van meer fruit en groenten in deze systemen, zowel economisch als qua impact op het milieu,” zegt Julia Kurnik, directeur van innovatiestart-ups van het Markets Institute van het WWF. “Als we deze uitdagingen het hoofd kunnen bieden en dit kunnen gaan doen zal dit een belangrijke verandering betekenen voor gemeenschappen waar het hele jaar door weinig toegang is tot verse groenten en fruit, of plaatsen met weinig voedselzekerheid.”
Belichting en koeling
Hoewel deze systemen efficiënt gebruik maken van land en water kan de voetafdruk qua energieverbruik voor belichting en koeling, afhankelijk van de lokale energiebronnen, de algehele voetafdruk op het milieu toch vergroten. De bodemloze indoor teelt is aanzienlijk duurder dan de traditionele land- en tuinbouwvormen.
Maar er zijn verschillende innovaties gaande die de kosten en voetafdruk kunnen verminderen en de levensvatbaarheid van de sector op de middel- en lange termijn drastisch kunnen beïnvloeden. Dit zijn onder andere vooruitgang in belichtingsopties, glasvezel, AI en machine learning, DNA-bewerking, hernieuwbare energie, co-location en co-generation, afvalverwerking en recycling.
Gebouwen herbenutten
Het rapport beschrijft de volgende fase van het project, met het doel om de uitdagingen uit fase 1 op te lossen. WWF onderzoekt het gebruik van verlaten gebouwen, grote infrastructuurbeleggingen zoals elektriciteitscentrales en postsorteerlocaties die zijn afgeschreven in waarde, maar in een beperkte capaciteit nog 10-50 jaar gebruikt kunnen worden. Daarnaast wordt gekeken naar het opbouwen van een krachtige coalitie van lokale partners, inclusief The Yield Lab Institute, om een teeltsysteem op te zetten in St. Louis als test.
"De Yield Lab Institute werkt samen met het WWF en de McDonnell Foundation en maakt met trots deel uit van een lokaal team van vrijwilligers die samenwerken om lokale en duurzame indoor teelt in St. Louis op te zetten,” zegt Thad Simons, medeoprichter en directeur van The Yield Lab Institute. “Dit zal ook innovatie stimuleren onder onze ag-tech ondernemers en heeft als doel om voedingsstofrijke producten te leveren aan de achtergebleven gebieden in onze gemeenschap.”
Lees hier het volledige rapport.
Voor meer informatie:
WWF
www.worldwildlife.org