From space with love: de lancering van beeldtechnologie in de kas

Ooit geweten dat ruimtevaarttechnologie ook in hightech kassen kan worden gebruikt? Grodan's partner Rasit Abay, specialist op het gebied van omgevingsbewustzijn in de ruimte (Space Situational Awareness) en oprichter van Futurifai, onderzoekt momenteel hoe beeldtechnologie kan worden ingezet voor teeltregistratie en oogstvoorspelling.

Met deze techniek maakt een teler een paar foto’s van zijn kas, waarna een machine de teler helpt bij het tellen en het meten van de gezondheid van zijn gewassen. Volgens Rasit Abay kan deze bijzondere technologie eind dit jaar al in de praktijk worden toegepast.


Rasit Abay

1. Wat is beeldtechnologie en waarom is het belangrijk?
“Met deze technologie kan een machine een serie foto’s analyseren en op basis daarvan de teler advies geven. De teler kan vervolgens kritische beslissingen nemen over bijvoorbeeld irrigatie, verlichting en het juiste oogstmoment. Het interessante van deze technologie is dat de machine leert van eerdere ervaringen, gebruikmakend van deep learning-algoritmes. Elke keer dat de machine een set foto’s analyseert, leert hij de kas beter kennen en kan de software het advies verder toespitsen. Verschillende machines in verschillende kassen kunnen ook samenwerken en van elkaar leren. Op die manier kunnen er voorspellende modellen worden ontwikkeld om de tuinder te helpen nog efficiënter te werken.”

2. Je hebt eerder gewerkt aan beeldtechnologie voor de ruimtevaart. Waarom ben je overgestapt naar de agrarische sector?
“Ik vond dat het tijd werd om AI-technologieën (kunstmatig-intelligentie) van ruimteonderzoek te gebruiken om praktische vraagstukken in ons dagelijks leven op te lossen. Veel mensen kijken argwanend naar AI en andere nieuwe technologieën omdat ze bang zijn dat het hun banen overbodig maakt. Ik wil die vrees wegnemen. Technologieën zijn al deel van ons dagelijks leven en kunnen ons prima helpen met taken die we zelf minder graag doen, bijvoorbeeld gewastelling. We hebben robots aan assemblagelijnen, we hebben zelfrijdende auto’s en al die apparaten zijn tot op zekere hoogte allemaal afhankelijk van AI en beeldverwerkende technologie. Dus waarom zou je die technologieën niet gebruiken om gezond en duurzaam voedsel op tafel te zetten? Daarom wil ik mijn kennis van de ruimte inzetten voor de tuinbouwsector en ben ik gaan samenwerken met bedrijven als Grodan.”

3. Wat zijn de grootste uitdagingen bij het gebruik van beeldtechnologie?
“Machine learning werkt met data, dus de kwaliteit en hoeveelheid data is van kritisch belang. Er zijn veel mensen die zichzelf AI-expert noemen, maar ze hebben vaak niet voldoende kennis en/of domeinspecifieke expertise om ruwe data om te zetten in gegevens waarmee de machine aan de slag kan. Daarom is het belangrijk te werken met experts die veel AI-ervaring hebben en die ook diepgaande kennis hebben van de sector die ze bedienen. Maar verder zie ik weinig risico’s. Ik denk zelfs dat AI en beeldtechnologie een vast onderdeel van ons dagelijks werk zullen worden en ons helpen om betere besluiten te nemen. In 2023 kunnen kassen al volledig autonoom werken.”

4. Als een teler met beeldtechnologie wil beginnen, wat moet hij dan doen?
“Belangrijk is dat je niet zomaar een machine kunt neerzetten en verwachten dat AI het dan voor je regelt. Wil zo’n machine goed functioneren, dan moet hij eerst gevoed worden met specifieke vakkennis, ofwel domeinkennis. Bijvoorbeeld een definitie van de buitenkant van een gezonde tomaat. Tweede punt is dat de technologie duur is en stevige hardware vereist. Bedrijven als Grodan en Futurifai beschikken over de expertise om die domein- en hardwarekennis in te voeren in de software. Mijn advies is dus: werk samen met een expert om dit soort technologie in je kas te installeren."

Voor meer informatie:
Grodan

www.grodan.nl
info@grodan.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven