Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vijf manieren van kratten wassen, vijf maal effectief ToBRFV verwijderd

Nu het Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) het telers lastig blijft maken en een vaccin nog wel even op zich laat wachten, is het voor telers zaak schoon te telen, vrij van het virus. Zaaitrays en kratten wassen hoort daarbij en nu blijkt uit tests dat bij vijf manieren van kratten wassen het virus vijf maal ook effectief verwijderd is, zo deelt Limex dat opdracht gaf aan een onafhankelijk en professioneel laboratorium om de tests te doen.

Limex is al enige tijd intensief betrokken bij kwekerijen die zich zorgen maken over ToBRFV. Zo er is nauw contact met kwekerijen over de hele wereld: lokaal met kwekerijen in Nederland en internationaal van Israël tot in de Verenigde Staten.

Kratten, trays en karren: een potentiële bedreiging voor de teelt
Het virus kan op diverse manieren worden verspreid: o.a. via zaaitrays, plantenkarren, logistieke kratten etc. Kortom, alle stromen die van buiten de kwekerij naar binnen komen, vormen een potentieel risico voor de teelt.             

Limex heeft onderzoek gedaan naar de effecten van wasprocessen op de eventuele verwijdering van het ToBRFV uit zaaitrays en oogstkratten. In dit onderzoek zijn verschillende testen uitgevoerd door een onafhankelijk en professioneel laboratorium. 

Sinds 1 november 2019 heeft het virus een Europese Q-status. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) merkte ToBRFV per 4 oktober 2019 als quarantainewaardig aan.

Het virus mocht vanaf dat moment niet meer gebruikt worden voor de testen. Op advies van het laboratorium is daarom gekozen voor een alternatief virus, het Komkommerbontvirus (CGMMV).


Onderzoek naar de verwijdering van virus van kratten

5 wasprocessen getest, 5x verwijdering van het virus
Limex heeft ruim dertig jaar ervaring met het reinigingen van kratten. Deze ervaring heeft geleid tot het testen van een vijftal verschillende én bewust gekozen wasprocessen. In deze vijf wasprocessen is gevarieerd met temperatuur, verblijftijd in de wasser en het reinigingsmiddel/desinfectiemiddel. Het sproeibeeld en de wasdruk waren in iedere situatie identiek. Wanneer te veel parameters wijzigen, wordt het moeilijk om te bepalen welke parameter het verschil maakt. 

In iedere testvariant werden tien oogstkratten besmet door de laborant. Hierbij werd bewust gekozen voor kratten die al meerdere jaren in omloop waren in verband met de aanwezigheid van kleine beschadigingen en ruwheden. Een daadwerkelijke afspiegeling van een praktijksituatie. Een nieuwe krat met glad, blank plastic is immers veel eenvoudiger schoon te maken dan een verweerde krat. Uitkomst van de testen: vijf verschillende wasprocessen, vijfmaal een effectieve test. Het virus was in alle gevallen verwijderd.


Limex krattenwasser

Voorzie wasmachine van juiste parameters
De opgedane kennis stelt Limex naar eigen zeggen in staat om kwekerijen goed te adviseren. In veel gevallen is een upgrade van de bestaande Limex wasmachines al geschikt voor de bestrijding van het tomatenvirus. In andere gevallen is een uitbreiding of vervanging van de wasmachine nodig.

In alle gevallen geldt: welk merk of welke leeftijd de wasmachine ook heeft, de machine moet goed onderhouden en schoongemaakt worden. Houd filters en sproeiers goed schoon, want alleen dan kan de machine zijn volledige reinigende werking toepassen op het product.

Voor meer informatie:
Limex Cleaning Solutions
sales@limex.nl
www.limex.nl

Publicatiedatum: