Paprika 'minstens' 18 dagen goed in karton

Actieve verpakkingen met ingekapselde etherische oliën (EO's) kunnen de houdbaarheid van tuinbouwproducten sterk verlengen door de hogere anti-microbiële activiteit van EO's in de dampfase door een gecontroleerde afgifte van de verpakking. Met andere woorden: paprika's, want daarmee werd in Spanje getest, kunnen 'minstens' 18 dagen goed bewaard worden in een speciale kartonnen verpakking.

Dat laatste ontdekten wetenschappers van de Universidad Politécnica de Cartagena (Murcia, Spanje) in een onderzoek naar de effecten van een actieve verpakking (een kartonnen doos met een insluitingscomplex van βcyclodextrine (βCD) met een EO-mengsel) op de kwaliteit van paprika's (groen, rood en geel) tijdens de opslag bij 8 °C (90% relatieve vochtigheid) tot 18 dagen.

"Het EO-mengsel (carvacrol:oregano:cinnamon 70:10:20 v:v:v) werd met 94% efficiënt ingekapseld in het βCD-inclusiecomplex. Groene, rode en gele paprika's verpakt in de actieve verpakking vertoonden 1-2 lagere log eenheden van enterobacteriën dan de controlemonsters zonder de actieve coating na 11-18 dagen.

Ook schimmeltellingen (ongeveer 1 log eenheid) kwamen lager uit dan de controlemonsters. Na 18 dagen werd de rottingsincidentie gereduceerd tot < 5% met behulp van de actieve verpakking, wat aanzienlijk lager is bij de controlemonsters."

Minstens 18 dagen
De ontwikkelde actieve verpakking had geen negatieve invloed op de fysisch-chemische kwaliteit van de paprika's. Na 18 dagen vertoonden rode en groene paprika's in een actieve doos een betere stevigheid dan de controlemonsters, die werden afgekeurd. Carvacrolresten in paprika's waren zeer laag (minder dan 1 mg kg-1) en er was geen sprake van een afwijkende smaak volgens de sensorische resultaten.

"Het resultaat bevestigde dat deze actieve verpakking de houdbaarheid van groene, rode en gele paprika's met minstens 18 dagen bij 8 °C kan verlengen," concluderen de wetenschappers.

Bron: Laura Buendía−Moreno, Sonia Soto−Jover, María Ros−Chumillas, Vera Antolinos−López, Laura Navarro−Segura, María José Sánchez−Martínez, Ginés Benito Martínez−Hernández, Antonio López−Gómez, 'An innovative active cardboard box for bulk packaging of fresh bell pepper', 2020, Postharvest Biology and Technology, Vol. 164, 111171.

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven