Corona-update tuinbouw

Overheid gaat leverancierskrediet herverzekeren tot een bedrag van €12 miljard

Geld en logistiek blijven de focuspunten voorlopig. Geld om ondernemers door de crisis te helpen en logistiek, dat wil zeggen vervoer voor arbeidsmigranten vooral, om telers te helpen hun oogst zo goed mogelijk voort te kunnen zetten. 12 miljard is op financieel vlak het nieuwste bedrag dat is toegezegd vanuit de Nederlandse overheid. En logistiek, daarover deelt de Werkgeverslijn een overzicht met actuele grensbeslommeringen, zo goed en zo kwaad als dat gaat met alle dwars door elkaar vliegende informatiestromen. 

Overheid gaat leverancierskrediet herverzekeren tot een bedrag van €12 miljard

Het kabinet heeft gisteren aanvullende maatregelen genomen om ondernemers te ondersteunen vanwege de economische gevolgen van het coronavirus. Het gaat om onder andere extra financiering via de Garantie Ondernemersfinanciering (GO-regeling) en specifieke kredietmogelijkheden voor start- en scale-ups. Bovendien wordt de premie voor de verruimde regeling Borgstelling Midden- en Kleinbedrijf (BMKB) verlaagd.

Ook gaat de overheid leverancierskrediet herverzekeren tot een bedrag van twaalf miljard euro. Daarnaast krijgen meer bedrijven een eenmalige gift als tegemoetkoming voor de gevolgen van maatregelen die het kabinet neemt om het coronavirus te bestrijden: gestreefd wordt deze specifieke uitbreiding per 15 april 2020 open te stellen. 

Lees meer bij de Rijksoverheid

Chartervluchten met seizoensarbeiders uit Roemenië toegestaan als bestemmingsland daar toestemming voor geeft

Seizoensarbeiders die vanuit Roemenië naar een ander land willen vliegen om daar te werken, mogen nog steeds reizen via chartervluchten. De voorwaarde is echter dat het bestemmingsland hier toestemming voor geeft. Tot nu toe landden veel van dit soort vluchten op Eindhoven Airport, maar omdat de 'anderhalvemetermaatregelen' daar niet meer gehandhaafd konden worden, mogen vluchten uit Roemenië daar sinds 6 april niet meer landen.

Bron: Werkgeverslijn land- en tuinbouw

Belangrijke stap voorwaarts, goed signaal kabinet voor tuinbouw

De extra maatregelen die het kabinet gisterenavond aankondigde zijn een belangrijke stap voorwaarts om de noodlijdende tuinbouw te steunen. “Het kabinet geeft een goed signaal af. Het geeft gehoor aan onze noodsignalen”, zegt Jaap Bond, voorzitter van de Regiegroep Coronacrisis Tuinbouw.

Budget en uitvoering
Volgens Bond zet het Kabinet nu een gedegen framework voor een steunpakket neer waar de tuinbouw gebruik van zal kunnen maken. “Daar kunnen we tevreden mee zijn. De volgende stap moet zijn dat er ruimhartig budget voor beschikbaar komt en het snel tot uitvoering van de regelingen komt. De financiële nood is écht hoog bij een groeiende groep ondernemers binnen een aantal clusters van deze Topsector van onze economie. Wij staan in de startblokken om ervoor te zorgen dat ondernemers snel weer perspectief krijgen op lijfsbehoud.”

Lees meer bij Greenports Nederland

SjaakTopics over het Noodfonds sierteelt en de Task force Logistiek

Veel vragen van ondernemers gaan over het noodfonds sierteelt. In Den Haag wordt er iedere dag onderhandeld over dit noodfonds. De Task Force Logistiek houdt zich op het moment vooral bezig met de aanlevering van stekgoed. Het transport van stekgoed ondervindt flinke hinder en de prijzen van luchtvracht stijgen erg hard. Er wordt druk gezocht naar oplossingen. 

Bron: Glastuinbouw Nederland

Wekelijkse webinar Werkgeverslijn land- en tuinbouw

Vandaag om 13.00 uur organiseert de Werkgeverslijn een vierde webinar over de impact van de coronamaatregelen voor werkgevers in de agrarische sector. Tijdens het webinar kan vanuit huis meegekeken worden en wordt er weer een update gegeven over het laatste nieuws vanuit de sector en over de acties vanuit de Taskforce Arbeid. 

Vragen die tijdens het webinar gesteld worden, worden direct in de uitzending beantwoord; Na afloop ontvangen luisteraars persoonlijk bericht; of de vraag wordt opgenomen bij de ‘veelgestelde vragen’ op de website. Eerdere uitzendingen kunnen hier teruggekeken worden.

Via deze link kan men zich aanmelden.

De eerdere webinars kunnen teruggekeken worden via onze pagina uitzending gemist.

Bron: Greenport NHN

Door miscommunicatie Bulgaarse seizoensarbeiders onterecht op terugvlucht

De communicatie tussen verschillende kabinetten in deze coronacrisis is niet altijd even gestroomlijnd. Dat blijkt uit een verhaal van een West-Vlaamse groenteboer en wordt ons door verschillende partijen bevestigd. Bulgaarse seizoenarbeiders, die de correcte papieren op zak hadden, werden onterecht op een terugvlucht naar Sofia gezet.

Lees meer bij Landbouwleven


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven