Eric Kerklaan waarschuwt voor spint met opzetten zuidenwind:

“Nu snel de spintdruk aftoppen zodat de biologische bestrijders daarna de rest doen”

Tholen – De wind gaat uit het zuiden waaien en daarmee wordt het warm en ook droog, zeker op bepaalde plekken in de kas. Bij telers moet daarmee eigenlijk het ‘spintalarm’ afgaan, maar dat doet het lang niet altijd, is de ervaring van Eric Kerklaan, gewasbeschermingsadviseur bij HortiPro.

“Nog te vaak zie je telers pas in gang schieten als de spint al in de kas is. Daarom roep ik telers nu op snel in te grijpen en dat hoeft niet chemisch. Door Naturalis-L in combinatie met Heliosol te spuiten top je de spintdruk af en geef je de natuurlijke vijanden daarna de kans de rest te doen.”

Spint én trips meepakken
Chemisch ingrijpen zou ook een reactie van de teler kunnen zijn, maar dat is helemaal niet nodig volgens Eric. “Naturalis-L is een biologische insecticide die als enige in de markt trips, witte vlieg én spintmijt meepakt. Door nu alvast één keer te spuiten, voorkom je dat de kas straks vol spint zit.”

Langdurige werking dankzij hulpstof
Bij dat spuiten adviseert Eric in combinatie van Naturalis-L met Heliosol, een natuurlijke hulpstof/uitvloeier die maakt dat er zich een filmpje op het gewas vormt die de schimmel Beauveria bassiana (stam ATCC 74040) bij voldoende RV (50%) laat ontkiemen.

Geen eieren, geen schade
Afhankelijk van het weer kan na zo’n vijf à zeven dagen een tweede spuitronde nodig zijn. “Maar daarmee voorkom je dat als het warm en droog wordt, spint als het ware wakker schiet en al binnen drie dagen de eerste eieren uitkomen en niet snel daarna schade ontstaat.”

Vergeet de hoekjes niet
Zowel in de sierteelt als in de vruchtgroenten is spint gevreesd. “Met name in komkommer, paprika, gerbera, snijhortensia of rozen als spintgevoelige gewassen zie je omstreeks deze periode altijd veel schade aan het gewas ontstaan. Juist omdat er in de kas altijd hoekjes zijn rondom verdeelstukken, buisingangen of in snijhortensia de plekken waar het gaas is bevestigd, waar het droog is en spint zich makkelijk kan schuilhouden.”

Voor meer informatie:
Hortipro
www.hortipro.net
info@hortipro.com

Eric Kerklaan
eric@hortipro.com 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven