stugge houding Nederland over Europese noodhulp zet kwaad bloed

"Wie koopt straks jullie tulpen en techniek"

Aldus een verbolgen Italiaan gisteren op het Achtuurjournaal (vanaf minuut 17) bij de NOS. Het Nederlandse vingertje van 'hadden jullie je zaakjes maar beter op orde moeten hebben' als antwoord op de roep om (Europese) financiële steun vanuit de zuidelijke landen om de gevolgen van de coronacrisis het hoofd te bieden valt niet goed.

De Nederlandse Minister van Financiën en kop van jut in het verhaal Wopke Hoekstra werd wel wat nerveus van de massale verontwaardiging, maar bleef bij zijn en premier Rutte's eerder omschreven definitie van solidariteit.

Iedereen heeft elkaar nodig
Dat Europa de portemonnee zal moeten trekken en een noodfonds in het leven moet roepen lijkt haast onvermijdelijk. Ongeveer iedereen schreeuwt om hulp, óók de verschillende Nederlandse sectoren die hard worden geraakt door alle maatregelen.

Ook is hulp op Europese schaal gewenst want, zeggen bijvoorbeeld de telers, als wij weer in bedrijf zijn maar onze klanten in het buitenland zijn verdwenen, hoe gaan we dan verder? Hetzelfde geldt ook voor de toeleveranciers die veelal internationaal actief zijn en dus hun product ook bij de internationale telers willen kunnen blijven verkopen, zo gaven AVAG en Dutch Greenhouse Delta vorige week nog aan

Het gebruikelijke gesteggel over geld zet dan ook extra kwaad bloed. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

beeld: NOS


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven