"ook op jongeren kunnen we niet vertrouwen"

Deense en Zweedse zachtfruittelers maken zich vooral zorgen over arbeid voor plukseizoen

De aardbeientelers in het Deense Noord-Seeland hadden vorige week nog niet zo’n last van de coronacrisis maar verwachten grote problemen als de aardbeien geplukt moeten worden.

Aardbeientelers Torben Bo en Lisbeth Toft Christensen van teeltbedrijf Rokkedyssegaard houden de ontwikkelingen goed in de gaten, want ook bij hen komt het merendeel van de medewerkers in het plukseizoen uit het buitenland. Christensen: “Ik ben inderdaad bezorgd of we gedurende het seizoen genoeg arbeidskrachten hebben, maar we gaan er wel en beetje van uit.”

'Tot 18 mei kunnen we het aan'
Nu zijn negen medewerkers van Rokkedyssegaard bezig om erwten, aardappels en frambozen te planten, plastic tunnels aan te leggen, fruitbomen te snoeien en jam te maken. Christensen: “We missen nu slechts één medewerker en er zou er nog eentje bijkomen in april, dat weten we nu niet zeker, maar op het moment is dat nog geen probleem.”

Mei en juni zijn belangrijke maanden voor Rokkedyssegaard en er zouden 30 medewerkers bijkomen om op de vijf hectare aan fruittunnels te werken: “Tot 18 mei kunnen we het aan, maar daarna wordt het een probleem als ze niet kunnen komen. We hebben contact en als het kan dan komen ze.”

Christensen weet ook niet of de winkel die bij het bedrijf hoort open kan gaan op 9 april: “Ik weet niet of dat nu gaat lukken, het café moet in ieder geval gesloten blijven. Maar we proberen positief te blijven, nu we weer fysiek aan het werk zijn, hebben we geen tijd voor zorgen.”

Ook drukte en bezorgdheid bij Vejborggaard
Iets verder naar het noorden bij teeltbedrijf Vejborggaard bij Hillerød is het seizoen vooralsnog normaal begonnen. Ernst Glerup teelt daar op 25 hectare grond aardbeien, frambozen, erwten en andere groenten: “Vooralsnog gaat alles hetzelfde als altijd.”

Maar ook hier is het de vraag of er wel genoeg plukkers kunnen komen. Nu heeft Glerup twee medewerkers die begin maart begonnen zijn en tot het einde van het seizoen blijven: “Ze hebben genoeg te doen maar maken zich zorgen of ze rond Pasen wel naar huis kunnen.” In het plukseizoen heeft Glerup nog 15 extra medewerkers nodig.

Eén van Glerups grootste uitdagingen is echter de verkoop: “We verkopen zo’n 80 tot 90 procent van onze oogst zelf in een kraam aan de weg, dus ik hoop dat alles in de loop van de tijd weer wat normaler wordt.”

Zweden
Ook in buurland Zweden maken fruittelers zich zorgen. Bij familiebedrijf Sölvedals Gård in Zuid-Zweden telen Martin en Mattias Robertsson aardbeien, frambozen en komkommers op 20 hectare grond. In het plukseizoen wordt alles door zo’n 70 buitenlandse medewerkers met de hand geplukt.

Martin Robertsson: “Als we niet genoeg arbeidskrachten hebben, kunnen we niet oogsten. We hebben al veel kosten gemaakt, dus dat zou funest zijn. Het is duidelijk dat we ons zorgen maken, ja. We kunnen ook niet vertrouwen op Zweedse jongeren. Ieder jaar zetten we advertenties uit waar een tiental op reageert, maar de meesten geven het na een paar dagen al op. Met die onzekerheid kunnen we niets.”

Robertsson hoopt dat er snel duidelijkheid komt: in 2018 had het bedrijf al zwaar te lijden onder de droogte, de coronacrisis kan nog harder aankomen.

Poolse arbeidskrachten bij Ingemanssons Jordbruk AB
Een stukje verderop ligt teeltbedrijf Ingemanssons Jordbruk AB, dat gerund wordt door Johan Ingemansson, zijn vader Jeppe en broer Anders. Op zes hectare telen zij onder andere aardbeien. Bij de voorbereidingen en later de met de hand geplukte oogst gebruiken ze arbeidskrachten uit Polen.

Johan Ingemansson: “Het is moeilijk om aan Zweedse arbeidskrachten te komen. Nu de grenzen dichtzitten is de toekomst onzeker. We bekijken het een beetje per dag, maar als de grenzen niet open gaan, wordt het een groot probleem voor ons. We hebben minstens 30 medewerkers nodig. We hebben er nog niet zo over nagedacht wat er gebeurt als de grenzen dicht blijven, maar misschien zijn er dan veel werklozen in Zweden die werk nodig hebben. Alle teelt die we met machines doen, kunnen we aan, maar of we meer betaald krijgen voor die leveringen is te vroeg om te zeggen.”

Het bedrijf richt zich niet alleen op aardbeien, ze telen ook graan en aardappelen en hebben kippen en varkens.

Bron: landbrugsavisen.dk en sydostran.se


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven