Een grote Australische teler, Flavorite, bereidt zich voor op het verbreden van het productaanbod van het bedrijf door de hogedraadteelt van komkommer toe te voegen.
Flavorite bouwt vier hectare kas die klaar moet zijn voor productie in juni 2021, bij de vestiging in Warragul, in Oost Victoria.
"Het is helemaal nieuwe technologie in een gewone kas," zegt National Business Manager Sam Kisvarda. "We hebben nog niet helemaal besloten wat de mix wordt. Normaal kweken we cherrytomaten, grote trostomaten, Palermo pepers en capsicums, maar nu kweken we komkommers.
Het is eigenlijk verbreden naar een categorie die nog wordt gekweekt in een low-tech omgeving, maar wij willen het in een high-tech omgeving doen, net als in Europa. Dit zal de keten een betere samenhang geven. Er worden komkommers uit low-tech kassen verkocht, maar dit is de eerste in zijn soort in een high-tech omgeving."
Het bedrijf plant elke winter, en Kisvarda zegt dat er jaarronde productie zal zijn, met meer volume in de zomer. "De zomer brengt meer licht. Deze komkommers zullen de eerste in Australië zijn die worden geteeld aan de hogedraad. De komkommerplant kan nu helemaal tot bovenin de kas groeien, wat betekent dat het gewas tot negen meter lang kan worden. Dat geeft meer productie en een betere maat, dus kunnen we een meer constante grootte plukken, wat de consument wil."
1 hectare proef
Flavorite heeft het laatste jaar proeven gedaan, en zet de stap in augustus, door 10.000 vierkante meter van het bestaande oppervlak te gebruiken om de proef te vergroten.
"Dit is dus het begin van het verbreden naar komkommers, naast de tomaten en capsicums," zei Kisvarda. "Ik denk dat er steeds meer vraag komt naar komkommers. Die worden nu geteeld in zuid en west Australië, in low-tech omgevingen, vooral plastic tunnels. De productie in zuid Australië is van september tot april, dan gaat het naar het westen, van april tot september.
Traceerbaarheid kan een issue zijn. De productie is verspreid onder veel kleine telers, wat het lastig maakt om naleving van de regels en gelijkheid te garanderen als ze in de centrale pakstations bij elkaar komen. De productie van Flavorite mag dan maar een proef zijn, maar persoonlijk denk ik dat het een groot gat in de markt gaat vullen, voor een hoge kwaliteit, veilige komkommer en een constante aanvoer, die de kans geeft om volgend jaar uit te breiden."
Eerst nog kleine volumes, later opschalen
Flavorite will the komkommers leveren aan grote handelaren en supermarkten. Het bedrijf geeft toe dat het in het begin om kleine volumes zal gaan, maar de interesse voor een beter product vanuit klanten is enorm.
"Op het moment voorzien we supermarkten en groentewinkels met producten uit de traditionele gebieden als Geraldton en Virginia," zegt Kisvarda. "Maar daar willen we deze komkommers uit deze nieuwe manier van telen aan toevoegen. Als het werkt, schalen we op naar de teelt op 5 hectare volgend jaar."
De recente tomatenproductie is best goed geweest volgens Kisvarda, ondanks de lage prijzen van november tot januari, die in februari en maart weer omhoog gingen.
"Er is steeds veel aanvoer geweest, waardoor de markt zichzelf aangepast heeft, en dat is een van de redenen dat we kijken naar het verbreden - om het risico een beetje te spreiden," zei hij. "We kweken trostomaten en cherrytomaten, maar trostomaten zijn meestal lager in prijs, en er zijn er het laatste jaar nog meer gezet.
Alle telers hebben last gehad van het warme weer, en daardoor was de productie aangetast, door minder bloemen en dus minder tomaten. In sommige gebieden missen ze twee weken productie, dus het tekort aan tomaten zal uit het zuiden komen dit jaar. Dat betekent hoge prijzen nu, al 4 of 5 weken", aldus de teler eind maart.
Extra vraag vanwege corona
Hij voegt toe dat de aanvoer van tomaten is beïnvloed door de extra vraag die is ontstaan door het coronavirus, omdat mensen meer thuis eten en zoeken naar meer gezondere diëten om hun gezondheid te verbeteren.
"Ik heb nog niet gemerkt dat tomatenprijzen echt omhoog gaan door de extra vraag," zei Kisvarda, "als je naar een supermarkt gaat, zie je een soort tomaat, en dan nog veel meer opties om uit te kiezen. Aan de andere kant staat de beschikbaarheid van capsicum onder druk, door de lagere aanvoer en minder types om uit te kiezen. Aardappels en uien hebben meer invloed van de consumenten die zoeken naar groentes die ze langer kunnen bewaren dan tomaten en capsicum, dus die zijn nu lastiger te vinden."
Voor meer informatie:
Flavorite Tomatoes
[email protected]
www.flavoritetomatoes.com.au