telers schroeven oogstritme terug en willen verkopen aan verwerkende industrie

Te weinig plukkers in Huelva om aardbeien te oogsten

Het gebrek aan arbeidskrachten in de Spaanse provincie Huelva door de coronacrisis en de mobiliteitsbeperkingen voor zowel Europese burgers als die uit derde landen dwingen sommige zachtfruittelers de oogst op een lager pitje te zetten.

Aan de andere kant is de consumptie van zachtfruit aanzienlijk gedaald, terwijl het nog volop hoogseizoen is. Het aanbod is momenteel dan ook hoger dan de vraag.

Oplossing gevraagd
De telersorganisaties hebben de Spaanse overheid verzocht een oplossing aan te reiken voor het handentekort. Interfresa stuurde haar verzoek naar de regeringsafvaardiging in Huelva en naar het Andalusische ministerie van Arbeid, Freshuelva direct naar het Spaanse ministerie van Landbouw.

Oogstritme teruggeschroefd en kijken naar verkoop voor verwerking
De voorzitter van Freshuelva, Rafael Domínguez, meldt dat het oogstritme voor aardbei flink naar beneden is bijgesteld wegens het gebrek aan seizoensarbeiders. Een deel van het fruit zal niet geplukt kunnen worden. Hij vertelt dat de strategie van vele telers nu is de aardbeien aan de verwerkingsindustrie te verkopen. Mocht die afzet niet vlot verlopen, zullen vele telers niet twijfelen de oogst te staken.

De voorzitter van Freshuelva wijst erop dat het grootste deel van de aardbeien voor de verwerkende industrie in mei en juni wordt geplukt, wat een idee geeft van de uitzonderlijke situatie dit seizoen.

Consumptie daalt
Domínguez vertelt ook dat de verkoop van fruit in kleine fruitwinkels afneemt, terwijl de weekmarkten niet meer mogen doorgaan en de restaurants gesloten zijn. Dat zorgt voor een aanzienlijk verlies voor de sector. In normale omstandigheden zijn de supermarktketens goed voor de helft van de afzet. Ook al stijgt dat percentage nu, toch kunnen zij het verlies in de andere afzetkanalen niet compenseren.

Bovendien stelt Domínguez dat de consumptie van zachtfruit, net als van andere producten, in heel Europa is gedaald. Daar komt nog eens bij dat het transport naar de andere Europese landen duurder is geworden omdat vele vrachtwagens noodgedwongen leeg naar Spanje terugkeren.

Freshuelva vraagt aan de regering kredietfaciliteiten en belastingvrijstellingen, net zoals die zijn toegekend aan andere sectoren.

Bron: huelvainformacion.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven