Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zweedse onderzoekers: "teel meer dan alleen bladgroenten en kruiden"

Het is geen probleem om gewassen die meer voedingsstoffen bevatten, zoals erwten, bonen en koolgroenten, binnen te telen. Maar toch twijfelen telers, zo schrijven vijf onderzoekers van de Zweedse Landbouwuniversiteit in Alnarp.

De laatste tijd vindt er in de Zweedse media een discussie plaats over binnenteelt, de zogenaamde ‘plant factories’. In plantfactories worden gewassen geteeld in een gesloten omgeving met alleen kunstlicht.

Binnenteelt trekt de belangstelling van ondernemers als Jeff Bezos en Niklas Zennström, maar ervaren telers zijn vaak terughoudender over het concept. Het is tijd om die discussie te nuanceren en in te zien dat binnenteelt veel potentie heeft, terwijl de teeltvorm ook uitdagingen heeft die moeten worden aangepakt.

Discussie over nut
Voorstanders schetsen definitieve oplossingen voor de voedselvoorziening en meer winst dankzij minder transporten, terwijl tegenstanders wijzen op een hoog energieverbruik en een lage voedingswaarde van de geteelde gewassen, wat tot nu toe vooral kruiden en bladgroenten zijn.

Dus is binnenteelt een goede manier om te telen? Zoals met zoveel hangt het ervan af hoe je er naar kijkt. Allereerst moeten we opmerken dat je nooit calorierijke basisgewassen zoals graan en aardappelen kunt telen op deze manier. Het is niet een manier om de traditionele landbouw te vervangen.

In plaats daarvan gaat het om tuinbouwgewassen, zoals groenten en kruiden, die bedoeld zijn om vers te worden geconsumeerd. Deze gewassen worden vandaag de dag al in intensieve systemen geteeld en voldoen aan een sterk toenemende vraag.

Aangezien de gewassen vers worden geconsumeerd, moet er sprake zijn van een jaarronde teelt. Daarnaast moeten alles relatief snel vervoerd worden, meestal per vrachtwagen of vliegtuig. Wij zien meerdere voordelen van het telen van groenten in zo’n gesloten systeem:

  • De teelt is volledig te sturen en wordt over het algemeen niet meer beïnvloed door weer en klimaat
  • De gewassen hebben een hoge hygiënestandaard (wat het risico op besmettingen door pathogenen verlaagt)
  • Pesticiden hoeven vaak helemaal niet meer gebruikt te worden
  • Lokaal toegankelijke organische restproducten kunnen worden gebruikt als voedingsbron en kweeksubstraat
  • Gewassen kunnen specifieke eigenschappen krijgen, bijvoorbeeld een bijzonder hoog gehalte van een bepaalde stof (zogenaamd functional food)
  • Geavanceerde systemen betekenen een ingang voor geavanceerde technologie die de meer traditionele teeltvormen van pas kan komen.

Tot nu toe bestond de commerciële teelt in zulke systemen vooral uit bladgroenten en kruiden, die een hoge waarde hebben en relatief weinig nodig hebben qua licht. Er zijn echter geen belemmeringen voor het telen van gewassen als erwten, bonen, koolgroenten en meer.

Introductie gelijktijdig met LED
Plant factories zijn ook zeer interessant voor het telen van bijvoorbeeld medicinale planten en stekken / kleine planten voor verdere teelt. De introductie van de plant factories hing samen met de ontwikkelingen in de led-techniek. Innovaties en technologische ontwikkelingen in bijvoorbeeld de robotica en kunstmatige intelligentie, zullen leidend zijn voor de verdere ontwikkeling. Dit heeft ertoe geleid dat een hele nieuwe generatie ondernemers en innovators interesse begint te tonen in voedselproductie, waarbij sommigen zullen mislukken en anderen zullen slagen.

De onderzoekers zijn ervan overtuigd dat plant factories de toekomst zijn, als belangrijke aanvulling op de traditionele teeltvormen.

De onderzoekers van de Zweedse Landbouwuniversiteit (SLU): Karl-Johan Bergstrand, Lena Ekelund Axelson, Annie Drottberger, Fredrik Fernqvist, Sara Spendrup.

Bron: nyteknik.se

Publicatiedatum: