Dekwassen vaker uitbesteed aan de loonwerker

Tholen - Het wassen van het kasdek wordt steeds vaker uitbesteed. Arbeid lijkt hierin een beperkende factor en het wassen is voor veel telers veel werk. Vooral het wassen aan de binnenkant van de kas is een hele klus. Personeel is schaars. De stap naar een loonwerker is dan een logische.

Sommige telers hebben een eigen wasser waar niet meer naar wordt omgekeken. “En als de wasser dan ‘onder het stof vandaan gehaald wordt’, kun je wachten op storingen", zegt Francois Tonnaer van Frenken & Tonnaer BV uit Weert. "Onze machines zijn goed onderhouden en hebben dus ook praktisch geen storingen. Dat onderhoud is cruciaal.”

Meer wassen, meer machines
Het aantal keren dat het dek wordt gewassen is verschillend. Bij komkommers is dat meestal 3 of 4 keer op een jaar, tomaten en paprika’s 4 of 5 keer en in de bloementeelt nog minder, meestal slechts 1 of 2 keer per jaar.

Loonwerkers breiden hun machinepark uit om aan de vraag van de telers te voldoen. En dat is precies wat er gebeurt bij Frenken & Tonnaer.

De laatst geleverde wasser (Top Cleaner) voor kapmaat 4 meter

Verschillende machines
Ze hebben het druk. Sinds ze begonnen zijn met samenwerken, zo’n drie jaar geleden, zijn ze flink uitgebreid. Het materiaal wordt bij Van der Waay ingekocht. Tom Zwanenburg van Van der Waay: “Frenken & Tonnaer weten ons goed te vinden. Meerdere malen per jaar bestellen ze nieuwe machines bij ons. De Aquajet voor het wassen van de binnenkant van de kas, de Topcleaner voor het wassen van het dek en de Topsprayer voor het krijtwerk.”

Frenken & Tonnaer werkt hoofdzakelijk in Limburg, Noord-Brabant, Gelderland en Duitsland. Ze zijn ook te af en toe te spotten in het Westland. Ze hebben wasmachines voor alle kapmaten: 1 van 3,20 meter, 3 van 4 meter, 1 van 4,27 meter, 1 van 4,50 meter en 1 van 4,80 meter. Binnenkort wordt de laatst aanwinst geleverd: een krijtmachine voor een kasdek van 4 meter.

Voor meer informatie:
Frenken & Tonnaer BV
Graafschap Hornelaan 118
6004 HT Weert
info@frenken-tonnaer.nl  
www.frenken-tonnaer.nl 

Richard Frenken: 06-53 32 93 69 
Roel Frenken: 06-34 47 56 38
Francois Tonnaer: 06-15 16 40 26

Van der Waay
Finlandlaan 2
2391 PV Hazerswoude     
+ 31 (0) 172 210 311

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven