25% POP3-budget in reconstructie glastuinbouw gestoken

30 hectare oude kas tegen de grond, nieuwe kassen terug op passende locaties

Van de POP3-maatregel Verbetering Landbouwstructuur zijn inmiddels alle projecten in uitvoering. De balans kan dus opgemaakt worden en daaruit blijkt dat 25% van het totale budget van 42 miljoen in reconstructie van de glastuinbouw is gestoken. Dertig hectare kas gaat tegen de vlakte en op nieuwe, passende locaties komen er kassen terug.

De provincies Gelderland en Noord-Holland hebben ruim €10 miljoen euro (dat is 25% van het totale budget) bijgedragen aan reconstructie glastuinbouw. In totaal zijn twaalf projecten gehonoreerd om oude glasopstanden te slopen. Hierdoor wordt niet alleen de glastuinbouw gemoderniseerd, door het opruimen van oud glas ontstaat op de locaties die openvallen ook een betere natuur- en landschapskwaliteit.

In totaal worden ruim zestig projecten worden uitgevoerd. Van het budget gaat circa 60% naar vrijwillige kavelruil en 15% naar de aanleg van landbouwroutes. Voor die laatste optie koos de provincie Zeeland met zes miljoen budget. 

Hoe verder met de maatregel?
Het in POP3 gereserveerde bedrag voor Verbetering Landbouwstructuur was oorspronkelijk twee keer zo hoog. Het geprogrammeerde bedrag is verlaagd, omdat de uitvoering van de maatregel niet soepel verlopen is.

De belangrijkste oorzaak is dat de complexiteit van vrijwillige kavelruil niet altijd past in de Brusselse subsidiekaders. De provincies hebben daarom besloten een deel van het budget over te hevelen naar andere maatregelen, die ten goede komen aan de landbouw.

De ervaringen met de maatregel Verbetering Landbouwstructuur in de huidige POP-periode zullen worden benut bij het opstellen van het Nationaal Strategisch Plan voor de komende GLB-periode.

Verbetering van de structuur in landbouwgebieden blijft ook de komende jaren van belang. Niet alleen voor de concurrentiekracht van de landbouw, maar ook voor allerlei maatschappelijke doelen, zoals meer beweiding, minder CO2-uitstoot en betere verkeersveiligheid.

Lees hier het hele verhaal op Netwerk Platteland. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven