m.i.v. 15 maart t/m 13 juli

Vrijstelling Teppeki voor bedekte teelt komkommer, aubergine en courgette

Nederlandse telers met een bedekte teelt van komkommer, aubergine en courgette krijgen tijdelijk de beschikking over Teppeki, een middel tegen bladluis. De tijdelijke vrijstelling gaat in op 15 maart en vervalt op 13 juli 2020.

De vrijstelling, op verzoek van Glastuinbouw Nederland, is op grond van artikel ’38 van de Wet gewasbeschermingsmiddelen afgegeven. De vrijstelling is slechts van toepassing indien de gebruiksvoorschriften van dit besluit worden nageleefd.

Het gaat om de bedekte teelt van courgette en de niet-grondgebonden bedekte teelt van komkommer en aubergine. 

“Voor komkommertelers is het goed nieuws dat Teppeki nu beschikbaar is voor de beheersing van bladluis. Door de landelijke commissie Komkommer en de CEMP Coördinator is veel inspanning verricht, met als resultaat dat het middel inzetbaar is”, aldus Corné Stouten, contactpersoon Plantgezondheid namens de landelijke commissie Komkommer van Glastuinbouw Nederland.

Biologisch evenwicht
Ook de auberginetelers zijn blij met de vrijstelling. “Met het wegvallen van Plenum als correctiemiddel tegen luis hebben we er in de aubergineteelt dit jaar een grote uitdaging bij gekregen”, zegt Peter Boekestijn, contactpersoon gewasbescherming van de landelijke commissie Aubergine. “Vrijwel alle andere correctiemiddelen tegen luis hebben grote neveneffecten op de overige biologische bestrijders, waardoor bij een correctie een domino-effect wordt veroorzaakt in het biologisch evenwicht met andere plagen.”

Volgens Boekestijn geeft dit middel telers het vertrouwen dat er iets te corrigeren valt, zonder schade op biologische bestrijders, op het moment dat luis in zijn geheel uit de hand loopt. “Wel moet nog worden ondervonden of de toegestane dosering het gewenste effect heeft op de bestrijding van luis. De zoektocht naar extra oplossingen en een robuuster systeem is met deze noodtoelating nog zeker niet voorbij.”

Bekijk hier de aankondiging in de Staatscourant.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven