Belegger Bayer klaagt topambtenaren aan voor 'rampzalige' overname Monsanto

Het bestuur van Bayer en andere topambtenaren zijn aangeklaagd door een belegger die claimt dat de 'rampzalige' overname van Monsanto in 2018 het bedrijf heeft opgezadeld met rechtszaken over het gewasbeschermingsmiddel Roundup, die mogelijk miljarden gaan kosten.

De Duitse chemisch producent is "overspoeld door een tsunami" aan aanklachten die beweren dat Roundup kanker veroorzaakt. De aandelenwaarde van Bayer is hierdoor verslechterd, zegt Rebecca Haussmann in een rechtszaak die vorige week in de staatsrechtbank in Manhattan, New York, werd aangespannen. Ze eist compensatie en schadevergoedingen, evenals een stop op de salarissen van de leidinggevenden die bij de overname betrokken zijn geweest.

Talloze Roundup-zaken verloren
Vorige maand waren er ongeveer 48.600 eisers in Roundup-rechtszaken. In juli waren dat er 18.400. Alhoewel het bedrijf benadrukt dat het gewasbeschermingsmiddel veilig is, zijn er al een aantal rechtszaken verloren. Het kan tussen de $10 en $13 miljard kosten om schikkingen te treffen voor alle claims, volgens schattingen van analist Holly Froum van Bloomberg Intelligence.

"Deze veroordelingen hebben ervoor gezorgd dat de marktkapitalisatie van Bayer met meer dan $60 miljard is gedaald, waarbij de 'volledige' waarde van de Monsanto-overname is verdwenen en Bayer en de aandeelhouders schade hebben opgelopen," zegt Haussmann in de rechtszaak. "Deze overname gaat inmiddels de boeken in als de slechtste bedrijfsovername in de geschiedenis."

Lees meer op Bloomberg (Chris Dolmetsch)


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven