Basken willen 'familiaal teeltmodel' en vrezen concurrentie

Kritiek op plan mega tomatenkas in Baskenland

Het Spaanse Hispalus uit Almería heeft een een ambitieus project voor ogen. Het is van plan in het dorp Espejo, in de noordelijke provincie Álava in Baskenland, 180.000 m² kassen voor tomaten op substraatteelt te bouwen. Dat is ongeveer de oppervlakte van twintig voetbalvelden.

Nulkilometerproduct
Het doel van het Andalusische bedrijf, dat onder andere de Baskische supermarktketen Eroski als klant heeft, is om de teelt dichterbij de consument te brengen. Het product zal dagelijks worden geoogst zodat het al de volgende dag in de keuken van de Baskische consument kan liggen. De winst is te zoeken op het vlak van versheid en logistieke besparingen. De groep streeft namelijk naar een nul-kilometerproduct.

Basken willen familiaal teeltmodel
Voor het project is een investering van €12 miljoen nodig en het zal meer dan 60 banen scheppen. Toch is het in bepaalde Baskische kringen niet onbesproken. Vakbonden en verenigingen, die de meerderheid van de telers in Baskenland vertegenwoordigen, lieten vorige week vrijdag weten dat het mega teeltbedrijf in alles het tegenovergestelde is van het familiale teeltmodel dat door de hele Baskische sector verdedigd wordt, en ook, althans in theorie, door de plaatselijke overheid.

De verenigingen meldden dat de Baskische groententeelt zich hoofdzakelijk richt op tomaat, sla, paprika en peper, waardoor de verschijning van een zo belangrijke speler als Hispalus het voortbestaan van de huidige bedrijven ernstig bedreigt.

De kritiek richt zich zowel op de Baskische gemeenschapsregering als de Baskische retailer Eroski voor het ondersteunen van dit project. De regering verzekert dat het initiatief samenwerking nastreeft en een aanvulling vormt op de lokale sector, maar ontkent anderzijds er fondsen voor vrij te maken.

Eroski benadrukt zijn engagement voor de lokale economie door te stellen dat meer dan 2.000 producten die in zijn winkels liggen, afkomstig zijn van 300 kleine plaatselijke telers.

Bron: elcorreo.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven