Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Paprikatelers hebben baat bij alleseter macrolophus"

Hij eet eitjes en larven van de kas- en tabakswittevlieg en houdt van bladluizen, spintmijten en motteneitjes. De felgroene roofwants Macrolophus-System is een veelvraat en kan daardoor voor paprikatelers van grote waarde zijn. Timing en bijvoeren zijn cruciaal, vertelt John van Eijk, Biobest-adviseur.


De felgroene roofwants Macrolophus-System

De meeste paprikatelers starten met een chemische spuitcyclus en zetten daarna roofmijten uit. Omdat veel chemische middelen zullen wegvallen, wordt de bestrijding van bladluis, tabakswittevlieg (Bemisia tabaci) en rupsen steeds lastiger.

John: “De roofwants Macrolophus is polyfaag. Dat betekent dat hij alles eet. Daardoor is hij heel geschikt om verschillende plagen onder controle te houden. In de tomatenteelt wordt dat al met succes gedaan.”

Tussen week 7 en week 15
De juiste timing is belangrijk, vertelt de Biobest-adviseur. “Deze roofwants is erg gevoelig voor veel chemische middelen, dus het is belangrijk om rekening te houden met de nawerking van de spuitcyclus. Je moet hem dus niet te vroeg na de start van de teelt inzetten. Ook niet te laat, want hij heeft tijd nodig om een populatie op te bouwen. Tussen week 7 en week 15 is ideaal.”

Bijvoeren is een must
Bijvoeren van Macrolophus-System is een must voor een goede opbouw. “Wij adviseren om bij de introductie Nutrimac bij te voeren. Dat zijn gesteriliseerde, eiwitrijke Ephestia-eitjes. Ook Nutrimac-Plus is mogelijk: dat bevat naast Ephestia-eitjes ook Artemia, cysten van pekelkreeftjes.

Later in de teelt gaan de meeste telers 100% over op Artemia. Zo zijn de omstandigheden ideaal om Macrolophus te laten slagen. Bijvoeren kan in voerrijen, door te strooien of te verblazen”, vertelt John.

Hele seizoen profijt van
Als de populatie van Macrolophus zich goed opbouwt, heeft de paprikateler daar het hele seizoen profijt van. John van Eijk: “In de zomer zien we soms verschillende roofwantsen op een bloemetje. Witte vlieg, bladluis, motteneitjes (van rupsen), spint, trips: alles pakt hij mee. Hij is daardoor een uitstekende aanvulling op de biologische bestrijding.”

Voor meer informatie:
Biobest Group
www.biobestgroup.com
info@biobestgroup.com

Publicatiedatum: