Terwijl een scherm voorheen vooral werd gezien als een middel om de energierekening omlaag te brengen, wordt deze nu steeds meer gebruikt als tool om de plant beter te laten groeien, aldus Ton Habraken van Ludvig Svensson. Het is een ontwikkeling die past bij Plant Empowerment, de nieuwe manier van telen die volop gepromoot wordt met zowel een boek als een platform.
Concept uitgediept
In Plant Empowerment - ook wel aangeduid als Growing by Plant Empowerment (GPE) - is alles gericht op de plantbalansen. De omstandigheden in een kas dienen zodanig te zijn, dat de plant geen beperkingen - lees: stress - ondervindt.
Door de plantbalansen voortdurend te monitoren en daarop te sturen, kan deze stressvrij functioneren en efficiënt omgaan met licht, water, voeding en CO2. In het boek ‘Plant Empowerment - the basic principles’ van Peter Geelen, Jan Voogt en Peter van Weel, die ook aan de basis stonden van het eerste handboek over HNT, wordt dit concept helemaal uitgediept.
"Het boek is waardevol voor alle bedekte teelten en heel toegankelijk geschreven, met veel illustraties en praktijkvoorbeelden. Een must read voor telers en teeltadviseurs, wereldwijd”, zegt Ton Habraken, klimaatconsultant van Svensson.
Scherm als klimaattool
Het scherm is inmiddels een klimaattool geworden. “Met een klimaatscherm heb je rechtstreeks invloed op de assimilatenbalans, energiebalans en waterbalans, de drie plantbalansen. Zo is het voorkomen van uitstraling een heel belangrijk onderdeel van de energiebalans van de plant.
Ook zorgen goede schermen voor een homogener klimaat in de kas door het uitsluiten van windinvloeden. Dat bewijst de praktijk ook. Was het tien jaar geleden in de paprikateelt nog gebruikelijk om op jaarbasis één scherm 1.800 uur dicht te trekken, nu is 3.000 tot 3.500 uur schermen met inzet van meerdere klimaatschermen, zoals een energiescherm en een zonnescherm, al heel gewoon. Zonder dat dit ten koste gaat van de productie, integendeel!”