Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Vroege rode aardappelen uit Estse kas

Vorige week zijn er in een Estse kas vroege roodvlezige aardappelen geoogst. Wetenschappers gaan nu bepalen welke rassen het meest opbrengen en het best bestand zijn tegen belichting.

Op 13 december zijn er in de kas van het Estlandse Crop Research Institute (Eesti Taimekasvatuse Instituut) vijf variëteiten roodvlezige aardappelen in potten gepoot. 

Het instituut gaat de aardappelen testen op resistentie tegen licht en het is niet onmogelijk dat de Estse geelvlezige aardappelen de komende jaren worden vervangen door rode.

(Te) dunne schil
Kalle Hamburg, bestuurslid van AS Talukartul, vertelde AK dat de vroege aardappelrassen weliswaar overwegend geel van kleur zijn, maar dat uit het resultaat van het teeltproces gebleken is dat de schil te dun is geworden, waardoor de knol onvoldoende beschermd is tegen licht.

"Misschien is er een uitweg in de roodvlezige aardappel. Hier in de kas worden de eigenschappen van de aardappelen bepaald. Dan zullen de knollen in het licht worden geplaatst en vergeleken worden om te zien of het ene ras duurzamer is dan het andere, want in winkels worden aardappelen en groenten met helder licht tentoongesteld, maar aardappelen houden niet van licht."

News.err.ee merkte op dat, hoewel vollegrond en gecontroleerde teeltomstandigheden niet vergelijkbaar zijn, de tests die in de kas worden uitgevoerd een idee geven van de aardappelrassen die het waard zijn om in de toekomst in te investeren.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven