Teeltips kassla:

"Houd de kas na een donkere periode gesloten"

Op dagen dat de zon fel schijnt, warmt de kas snel op. Het duurt enkele dagen voor het gewas zich hieraan heeft aangepast, vooral als de bodem nog koud is. Planten die niet gewend zijn veel te verdampen, krijgen het dan lastig. Vooral als er dan nog geventileerd wordt. Rijk Zwaan geeft wat teelttips over het ventileren bij deze omstandigheden in de slateelt.

Opwarmen van de kas en de grond
"Houd de eerste zonnige dagen na een donkere periode de kas bij voorkeur gesloten", zo luidt het advies. "De kastemperatuur kan richting de 25°C gaan en ook de bodem zal opwarmen. Een warmere bodem activeert het wortelgestel sneller en zo heeft de plant het makkelijker. Er wordt namelijk minder vocht afgevoerd door de plant."

Ventileren
Als de zonnige dagen aanhouden, is het aan te raden om in de ochtend voorzichtig te starten met het ventileren van de luwe zijde, terwijl de windzijde gesloten blijft. Ventileren in de namiddag wordt niet aangeraden als de kas tijdens de ochtend gesloten blijft. Als de plant meer gewend is aan de zonnige dagen kan er vlotter geventileerd worden. De watergift kan verhoogd worden als er meer geventileerd wordt.

Vervolgens
Op de luwe zijde kan het handig zijn een vochtinvloed te plaatsen of verlaag deze als de RV te sterk daalt. Een naloop aan van 70 à 80% aanhouden op de windzijde is aangeraden (d.w.z. dat de luwe zijde al 80% open staat voor de windkant open mag). Een maximum raam van 10 à 20% op de windzijde plaatsen kan ook helpen.

Voor meer informatie:
Rijk Zwaan Nederland
rijkzwaannederland@rijkzwaan.nl   
www.rijkzwaan.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven