Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Teeltinfo Gina

"Een voldoende hoge planttemperatuur is cruciaal"

De tweede teeltupdate van het paprika ras Gina is door Syngenta gedeeld: "De eerste zetting is er vanaf week 2 aangekomen, maar kwam wel erg verspreid. In de lichtgrafiek is duidelijk te zien dat de weken 3 en 4 erg laag waren met instraling. Dit tekort aan licht zie je over het hele land heen, in sommige regio’s is het wel 25% minder dan in andere regio’s."

Omdat Gina een goede zettingscapaciteit heeft, was het niet nodig om extreem omlaag te gaan in temperatuur en kon de nachttemperatuur vrij vroeg weer omhoog om voldoende snelheid in het gewas te houden. Boven de gezette vrucht is 1 oksel leeggemaakt. Daarna reguleert de plant het zelf verder. Op zwakke stengels zijn de vruchten verwijderd om ze terug te laten in groei.

Bron lichtcijfers: De Lier, Westland

Assimilaten wisselvallig
De tweede zetting is nu bezig. Door de spreiding in het eerste zetsel komen de beschikbare assimilaten voor de tweede zetting wisselvallig vrij en zal ook het tweede zetsel onregelmatiger zijn.
Doordat er makkelijk temperatuur gemaakt kon worden, zie je dat de kop van de plant en de knoppen niet te dik zijn geworden en er dus goed voor staan voor de tweede zetting.

Balans opbouwen
In de komende periode is het essentieel om balans op te bouwen. Door voldoende snelheid te maken kan voorkomen worden dat de vruchten van de eerste zetting te zwaar worden. Dit heeft bovendien een positief effect op de uitgroeisnelheid.

Om een goede plantbelasting te realiseren adviseert Syngenta als volgt:

  • houd bij de eerste zetting één vrucht per stengel aan;
  • bij de tweede zetting twee vruchten
  • en bij de derde zetting drie vruchten.

De eerste en tweede zetting samen mogen niet meer dan 20 stuks/m² of 5 kg/m² zijn. Hiermee wordt overbelasting voorkomen. Mindere vruchten kunnen het best verwijderd worden tijdens een rondje vruchtdunnen.

Als een teler overweegt om groen te oogsten, kan deze de plant beter niet leegsnijden maar minimaal twee vruchten laten hangen die energie vragen. Dit voorkomt dat de bloemen te grof worden en de plant uit balans raakt.

Voldoende etmaaltemperatuur is belangrijk in deze periode. Verkies een voldoende hoge gewastemperatuur boven vroegst mogelijk zetting. Blijf naar de bloemstand kijken, deze is leidend.
Gina zet heel gemakkelijk en heeft baat bij slechts korte periodes met lagere temperatuur. Als het gewas te krachtig wordt, wordt geadviseerd om de dag te verlengen. Vermijd koude koppen (uitstraling), een voldoende hoge planttemperatuur is cruciaal.

Voor meer informatie:
Syngenta
www.syngenta.nl

Peter Colbers
06 12 70 93 64
peter.colbers@syngenta.com

Marcel Vis
06 12 96 47 22
marcel.vis@syngenta.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven