Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

"handel met China gestopt en Russische eigen teelt niet afdoende"

Turkse tomatenexporteurs wachten tot Rusland quota afschaft

In januari exporteerde Turkije een recordvolume aan tomaten waarmee het land € 37 mln verdiende. Het exportquotum naar Rusland is dus al bereikt. Tomatenexporteurs vragen nu om de afschaffing van het quotum van 150.000 ton dat Rusland na de vliegtuigcrisis in gang heeft gezet.

De Turkse verse groenten- en fruitsector heeft een goede start gemaakt in 2020. In januari steeg de export met 29% ten opzichte van januari 2019. De export steeg van € 184 mln naar € 236,7 mln in januari 2020. In dezelfde periode heeft de Egeïsche regio haar export van verse groenten en fruit met 68% verhoogd. In waarde steeg de export uit het gebied van € 12,9 mln naar € 22,2 mln.

Tomaten top exportproduct
In januari waren tomaten het belangrijkste exportproduct in de categorie verse groenten en fruit.

De voorzitter van de Egeïsche Verse Groente- en Fruitexporteurs, Hayrettin Ucak laat weten dat er momenteel diplomatieke gesprekken gevoerd worden om de exportquota af te schaffen. 

"In januari 2020 zijn er 15.110 ton tomaten naar Rusland geëxporteerd  ter waarde van 13,1 mln. De Egeïsche regio is verantwoordelijk voor € 5,7 mln van deze export. Rusland heeft ook Turkse tomaten nodig. Door het coronavirus is de handel met China gestopt en is de eigen teelt niet voldoende. Binnenkort verwachten we de afschaffing van de exportquota."

Bron: Dunya

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven