Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

"iedereen kan de eerste zijn als hij wil, er zit geen bepaalde tactiek achter"

Eerste nieuwe, Deense aardappelen uit de kas

Voor het vijfde jaar op rij komen de eerste Deense nieuwe aardappelen uit de kas van teler Karl Larsen uit Herrested op het eiland Funen. Waarom Larsen alweer als eerste de nieuwe aardappelen oogst, is voor hemzelf ook een raadsel: “Ik weet niet waarom ik de eerste ben. Iedereen kan de eerste zijn als hij wil. Er zit niet een bepaalde tactiek achter. Het komt vanzelf goed als ze maar genoeg warmte en water krijgen.”

Nu al klaar
Vorig jaar lagen de eerste nieuwe aardappelen in maart in de supermarkten, maar dit jaar is het anders. De aardappelen zijn een week eerder klaar dan vorig jaar. Daar heeft Larsen een mogelijke verklaring voor: “Het weer was ons goed gezind, het is tot nu toe erg zacht geweest. Dan is het nog een kwestie van goed belichten en nog wat extra warmte.”

Alleen te koop op Seeland
Larsen kan nu de eerste 28 kilo aan de supermarkten leveren. Klanten betalen omgerekend zo’n 17 euro per bakje van 200 gram. Dat komt neer op een kiloprijs van bijna 84 euro. De aardappelen uit Herrested zijn populair, daarom weet Larsen goed aan wie hij ze zal verkopen: “Degenen die er het eerste bij zijn. We kunnen niet op dezelfde dag aan alle winkels leveren, dus leveren we aan degenen die er het meeste voor over hebben.”

Het zijn echter niet de bewoners van Funen die als eersten de aardappelen van hun eigen eiland kunnen eten. Coop schrijft in een persbericht dat de eerste oogst naar enkele uitgekozen supermarkten op Seeland en in de regio Kopenhagen gaat. Het maakt Karl Larsen niet zoveel uit, want binnen afzienbare tijd kunnen ook de bewoners van Funen genieten van zijn aardappelen. “Binnenkort kunnen ze overal geleverd worden.”

Bron: tv2fyn.dk


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven