Turkse tomaten aan de Russische grens: 5.000 ton kan wegrotten

Honderden vrachtwagens, geladen met zo'n 5.000 ton tomaten uit Turkije, staan al meer dan een week in de bufferzone tussen Rusland en Oekraïne in afwachting van de officiële verhoging van de Russische quota voor Turkse tomaten.

In februari begonnen Turkse telers extra producten naar de Russische grens te sturen na berichten dat het Russische ministerie van landbouw het quotum voor de import van Turkse tomaten met 50.000 ton zou verhogen tot 200.000 ton. Er is echter nog geen officiële verklaring afgelegd, waardoor duizenden tonnen tomaten aan de grens dreigen te vergaan.

Rusland heeft, volgens Turkse exporteurs, al een met tomaten beladen schip in de Russische haven Tuapse teruggestuurd naar de Turkse haven Samsun. De exporterende bedrijven wachten nog steeds op een officiële verklaring van Russische zijde over de verhoging van de quota.

Eind januari stelde het Russische ministerie van landbouw voor om het tomatenimportquotum van Turkije te verhogen, maar het voorstel moet nog door het kabinet worden goedgekeurd.

Hakkı Bahar, voorzitter van de Western Mediterranean Exporters Union (BAİB), verklaarde dat de BAİB de Turkse exportbedrijven voortdurend op de hoogte houdt van de resterende quota. Bahar: "Na een recent rapport over de extra quota bleven Turkse exporteurs hun producten verladen."

Sommige van de exporterende bedrijven hebben hun vrachtwagens al teruggestuurd naar Turkije, terwijl een aantal van hen probeert de tomaten op de Oekraïense markt af te zetten.

Politiek
Rusland, dat een belangrijke afzetmarkt is voor Turkse verse groenten en fruit, zag zijn aandeel dalen als gevolg van de problemen (lees: een neergehaald Russisch gevechtsvliegtuig op Turks grondgebied) die zich de afgelopen vijf jaar hebben voorgedaan.

Na het incident in 2015 verbood Rusland de invoer van Turkse groenten en fruit, waaronder tomaten, sinaasappelen, appelen, abrikozen, kool, broccoli, mandarijnen, peren, perziken, komkommers, pruimen, aardbeien, uien, kruidnagel en gevogelte.

Rusland heeft de handelssancties tegen Turkije in de zomer van 2017 echter versoepeld, maar heeft wel quota vastgesteld. Het land heeft zijn toppositie behouden en de export van verse groenten en fruit naar het land is gestaag toegenomen.

Bron: dailysabah.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven