Lokale prijzen chilipepers in Kenia gehalveerd door overaanbod na Europese exportproblemen

De prijzen van chilipepers in Kenia zijn met de helft gedaald als gevolg van het toegenomen aanbod ter plaatse, omdat de beperkingen van de Europese markt als gevolg van de aanwezigheid van de Afrikaanse fruitmot nog steeds een tol eisen van de telers.

De beperkingen volgen op het initiatief van de Europese Unie om de regels aan te scherpen naar aanleiding van de aanwezigheid van Afrikaanse fruitmot op Keniaanse chilipepers. Hierdoor zijn bijna alle handelaren die vroeger naar Europa exporteerden, gestopt uit angst voor afwijzing van het product.

"Meer dan 90% van de bedrijven die vroeger chilipepers naar Europa exporteerden, zijn gestopt vanwege de aanwezigheid van deze Afrikaanse fruitmot. Deze verschuiving heeft ervoor gezorgd dat er een hoog volume chilipepers plaatselijk wordt verhandeld", aldus Ojepati Okesegere, bestuursvoorzitter van het Fresh Producers Consortium van Kenia. Telers concentreren zich nu op de markt van het Midden-Oosten, maar die is niet zo lucratief als de Europese markt.

Om aan de eisen van de Europese markt te kunnen voldoen, moeten exporteurs kostbare maatregelen nemen om de plaag in te dammen. Zo wordt er onder meer gespoten met fosfinegas, worden er ongediertevrije zones gecreëerd die door de Kenya Plant Health Inspectorate Service (Kephis) moeten worden goedgekeurd of worden er droge pepers uitgevoerd. Gedroogde pepers leveren echter minder op dan de verse en daarom vermijden de meeste bedrijven deze optie.

Bron: businessdailyafrica.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven