Bulgarije nieuwsgierig naar Nederlandse AGF-teelt en afzet

De expertise, ervaring en innovatie van Nederland in de productie en handel van groenten en fruit stond centraal tijdens de discussies op de internationale conferentie InteliFresh 2020: van de tuin naar de winkelstand in Sofia. De derde editie van het forum bracht meer dan 300 Bulgaarse telers, handelaren en deskundigen uit Nederland, Italië, Hongarije en Zwitserland samen. De Nederlandse ambassade in Bulgarije ondersteunde voor de tweede keer de organisatie van het forum.

Lange weg te gaan
Er is nauwelijks een geschiktere partner voor dergelijke evenementen dan de Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden: een land dat bekend staat om zijn marketingstructuren en producentenorganisaties die wereldleider zijn geworden in de export van groenten en fruit, aldus viceminister van Landbouw Chavdar Marinov tijdens de opening van het forum. Hoewel Bulgarije nog steeds een netto-importeur blijft, is er sprake van een positieve opwaartse trend in de Bulgaarse productie als gevolg van de terugwinning van groenten- en fruitareaal in de afgelopen drie jaar. De export van Bulgaarse groenten en fruit is de afgelopen vijf jaar toegenomen. Toch blijft er, zoals in de discussies werd opgemerkt, nog een lange weg te gaan totdat die op een duurzame manier de winkelketens in Bulgarije en ook de Europese en wereldmarkten binnentreedt.

Evenwicht
Het Bulgaarse ministerie van Landbouw, Voedsel en Bossen heeft een exportstrategie opgesteld voor de sector Groenten en Fruit, met als hoofddoel het overbruggen van het bestaande gebrek aan evenwicht tussen in- en uitvoer. De brancheorganisaties moeten nog commentaar geven op de strategie en Nederland staat klaar om zijn jarenlange ervaring op dit gebied te delen.

Tijdens de discussies werd erop gewezen dat het gebrek aan samenwerkingsverbanden tussen telers in Bulgarije het eerste en tevens het grootste obstakel vormt voor de ontwikkeling van de sector. Piet Schotel van Fruit Consultancy Europe, Nederland, introduceerde het onderwerp "Nichemarkten in Europa – Hoe te winnen?" en benadrukte de behoefte aan samenwerkingsverbanden en aaneensluiting bij de teelt van groenten en fruit zodat een hogere productiviteit wordt bereikt en uitdagingen zoals klimaatverandering en sterke concurrentie worden aangepakt.

Toename investeringen high tech glastuinbouw
Cindy van Rijswijk, senior analist bij de Rabobank, gaf aan dat zelfs de grootste groententelers in Nederland op zoek zijn naar vereniging, en dat het voor kleine telers steeds moeilijker zal worden zelfstandig te overleven. Bij de presentatie van de nieuwste trends in de ontwikkeling van de glastuinbouwsector wees ze erop dat investeringen in hoogtechnologische en energiezuinige installaties steeds aan het toenemen zijn. (Interview met Cindy van Rijswijk op Bloomberg TV Bulgarije).

Het thema van de derde Nederlandse deelnemer, Kamil Toth van Rijk Zwaan, was "Nieuwe groentensoorten die de markt veroveren": bij de nieuwe soorten moet rekening worden gehouden met klimaatverandering, demografische trends en vele andere factoren.

Ook de derde editie van InteliFresh 2020 bood uitstekende mogelijkheden voor netwerking en persoonlijke contacten tussen telers, handelaren en deskundigen. Net als bij eerdere edities van het forum werden ook hier concrete transacties afgesloten.

Bron: Agroberichten Buitenland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven