"Biologische bestrijding, het alternatief voor verboden gewasbeschermingsmiddelen"

"De tuinbouw heeft nuttige micro-organismen ontdekt, kleine levende wezens die al in de natuur aanwezig zijn. Ze laten geen residuen achter in de bodem of op het fruit en ze zijn volledig onschadelijk voor de consument. Veiligheidsvoorschriften zijn daardoor niet nodig. Ze zijn 100% natuurlijk en beschermen de gewassen tegen ziekten en plagen", legt Javier Villegas, commercieel directeur vollegrondsteelt van Koppert España uit. 

Biologische bestrijding in vollegrondsteelt wint terrein in heel Spanje
"In korte tijd is het gelukt om de manier waarop Spanjaarden omgaan met de gezondheid van gewassen, te veranderen, dankzij een onzichtbaar leger van nematoden en schimmels. Koppert heeft een lange weg afgelegd op het gebied van grootschalig onderzoek en productie", zegt Javier Villegas.


Javier Villegas, commercieel directeur vollegrondsteelt van Koppert España 

Villegas zegt dat nuttige micro-organismen een effectief alternatief zijn voor het gebruik van reguliere gewasbeschermingsmiddelen, die steeds schaarser worden als gevolg van de verboden die door de overheden worden opgelegd. Telers weten soms niet meer wat ze moeten doen, hun gewassen zijn vaak volledig onbeschermd." 

Een natuurlijke vijand voor elke ziekte of plaag
"In deze context neemt het gebruik van biologische bestrijding van plagen en ziekten, geïnspireerd door de regels van de natuur, sterk toe. Het doel is om de meest geschikte natuurlijke vijand te vinden om elke ziekte en elke plaag te bestrijden. Koppert hanteert daarbij een integrale aanpak die veel verder gaat dan de plant", zegt Villegas.

"Er zijn talrijke biologische alternatieven voor conventionele fungiciden. Wij leveren een volledig biologisch fungicide, Trianum genaamd, dat functioneert als een beschermend schild tegen ziekteverwekkers en dat schimmelwortelziekten, zoals Fusarium, Sclerotinia, Rhizoctonia, Phytium en ziekteverwekkende nematoden, voorkomt.

Trianum is ontwikkeld door Koppert Biological Systems. Het is een biologische fungicide dat een exclusieve stam van een heilzame schimmel (Trichoderma harzianum) bevat, die zowel in conventionele als biologische tuinbouwteelt kan worden gebruikt.

Koppert is drie jaar geleden begonnen met het op de markt brengen van Trianum in de groenten- en fruitkassen van Almería, Granada en Murcia. Op basis van de goede resultaten wordt deze heilzame schimmel nu ook gebruikt bij vollegrondsteelten in heel Spanje, zoals sla, uien, prei, wortelen, aardappelen of bessen." 


Effecten van het biologische fungicide Trianum bij prei

"De belangrijkste plagen kunnen worden aangepakt met biologische oplossingen"
Een tripsplaag kan effectief bestreden worden met behulp van de roofwants Orius laevigatus (Thripor-L) en het entomopathogene aaltje Steinernema feltiae (Entonem). De tripslarven in de bodem worden effectief bestreden door de Macrocheles robustulus roofmijt (Macro-Mite) vrij te laten.

Voor bladluizen brengt Koppert een mengsel van verschillende sluipwespen op de markt onder de handelsnaam Aphiscout, terwijl een wittevliegenplaag bestreden kan worden met twee zeer effectieve oplossingen: de roofwants Nesidiocoris tenuis (Nesibug) en de roofmijt Amblyseius swirskii (Swirski Ulti-Mite). Daarnaast heeft Koppert specifieke oplossingen voor gewassen zoals wijngaarden, citrus, uien, enz.


Biologische bestrijding is effectief tegen de belangrijkste houtziekten in wijngaarden

Winstgevendheid voor de teler en gezondheid voor de consument
Volgens het bedrijf zijn de kosten voor de uitvoering van de biologische bestrijding afhankelijk van het gewas en van de omvang van het bedrijf. "In het algemeen zijn de kosten van biologische bestrijding vergelijkbaar met of lager dan die van reguliere gewasbescherming.

Bovendien is het de moeite waard om in gedachten te houden dat de winstgevendheid van biologische gewasbescherming veel hoger is, aangezien het gunstige effect van natuurlijke vijanden nog maanden doorgaat, terwijl reguliere gewasbeschermingsmiddelen slechts voor een korte periode na de behandeling effectief zijn", zegt Villegas.

"Naast het feit dat de gezondheid niet in gevaar wordt gebracht, zoals bij sommige reguliere gewasbescherming het geval was, brengt biologische bestrijding belangrijke voordelen met zich mee voor de teler. Zo zijn planten bijvoorbeeld gezonder en groeien ze meer. Daarom leidt biologische bestrijding tot een verhoging van de oogst en de opbrengst, wat de winstgevendheid van het gewas ten goede komt. Daarnaast is biologische bestrijding een garantie dat er geen residuen aanwezig zijn en is het meestal de eerste stap naar de overgang naar biologische teelt, die tegen hogere prijzen op de markt wordt gebracht", aldus Javier Villega.


Thripor-L tegen trips in uien

Voor meer informatie:
Javier Villegas
Koppert España
jvillegas@koppert.es
www.koppert.es


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven