Lage Temperatuur Aardwarmte opgeleverd bij Greenbrothers

De eerste Lage Temperatuur Aardwarmte-installatie (LTA) bij aubergineteler Greenbrothers in Zevenbergen is onlangs succesvol opgeleverd. Ruim twee jaar geleden werd begonnen met het project, waarbij warmte wordt onttrokken aan relatief ondiepe grondlagen. De techniek is bij Greenbrothers toegepast door Visser & Smit Hanab, onderdeel van VolkerWessels. LTA zorgt voor een CO2-reductie van 80% aldus de uitvoerder. 

Op de boorlocatie bij de teler zijn twee putten geboord: een productie- en een injectieput. Via de productieput wordt op 700 meter diepte warm water van 31°C uit de grond onttrokken en naar boven gepompt. In de bovengrondse installatie wordt de warmte opgewaardeerd naar 55°C en daarna de kassen ingestuurd. Het afgekoelde water wordt met 10°C via de injectieput weer terug het reservoir ingepompt.

De bovengrondse installatie is met 80 vierkante meter van klein formaat en ingepast op het parkeerterrein van Greenbrothers. Visser & Smit Hanab blijft de komende jaren verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de installatie.

Op de foto v.l.n.r. Mark de Vrieze (V&SH), Ronald-Jan Post (Greenbrothers), Arnoud Crebolder (V&SH), Frank Groenewegen (Greenbrothers), Ben Groenewegen (Greenbrothers) en Sander Dortland (V&SH).

Gesloten systeem
Met de techniek is het nu ook mogelijk om de ondiepe grondlagen te benutten voor duurzame warmteproductie. LTA biedt een aantal significante voordelen ten opzichte van reguliere diepe geothermie, aldus de uitvoerders.

"De impact op de omgeving is bij deze oplossing aanzienlijk minder. De lagere temperatuur en het lagere zoutgehalte in de ondergrond op deze diepte stellen daarnaast minder hoge eisen aan de toegepaste materialen. Hierdoor is het toevoegen van chemicaliën om de installatie te beschermen niet nodig.

Bovendien is er geen noodzaak om aardgas af te vangen, waardoor het een gesloten systeem blijft. LTA bronnen zijn compacter, efficiënter te plaatsen en goedkoper, wat beter past bij de verwarming van bijvoorbeeld een woonwijk of kleinere glastuinbouwgebieden."

150 LTA kansen in Nederland
Uit een eerste inventarisatie blijken in Nederland zeker 150 locaties geschikt te zijn voor LTA. Visser & Smit Hanab heeft in het kader van het bevorderen van een duurzame leefomgeving de ambitie om LTA de komende jaren op zoveel mogelijk locaties in Nederland toe te passen.

Een installatie zoals in Zevenbergen is in staat om aan de warmtevraag van ongeveer 3.000 huishoudens te voldoen en levert al snel een CO2-besparing van 80% op ten opzichte van het gebruik van aardgas.

Zevenbergen II
Recent werd door Geobrothers, het aardwarmte-initiatief van aubergineteler Greenbrothers en uitvoerder Visser & Smit Hanab, ook een boorvergunning verleend voor project Zevenbergen II. Daarbij mag geboord gaan worden met met als bovengrens de Mijnbouwwettelijke bovengrens voor aardwarmte, een diepte van 500 meter en als ondergrens de basis van onderliggende kleipakketten van het Landen Klei Laagpakket, tevens de basis Noordzee Groep van Tertiair ouderdom, zo werd bekend

Bron: Visser & Smit Hanab


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven