De opkomst van telen in de stad

Telen in de stad, oftewel urban farming, is bedoeld om mensen in stedelijke gebieden van voedsel te voorzien. Hoe ecologisch zijn deze teeltfaciliteiten eigenlijk en hoe toekomstgericht is de teelt wereldwijd?

Nu al leeft de helft van de 7,5 miljard mensen op aarde in steden. Volgens berekeningen van de VN zal dit cijfer naar verwachting stijgen tot 70% in 2050, met een wereldbevolking die tegen die tijd wordt geschat op 10 miljard. Zeven miljard mensen in stedelijke gebieden moeten van voedsel worden voorzien door een land- en tuinbouw die nu al zijn grenzen bereikt.

Huidige situatie
De gangbare methode sinds tientallen jaren: een beproefd systeem van turbozaad uit het laboratorium, gekweekt in monoculturen met kunstmest en tientallen gewasbeschermingsmiddelen. De biodiversiteit gaat hierdoor verloren en hulpbronnen worden verspild wanneer bijvoorbeeld voedsel voor lokale consumptie wordt geteeld in dorre gebieden met enorme hoeveelheden water en voedsel met behulp van fossiele brandstoffen over de hele wereld wordt getransporteerd.Veel deskundigen zien telen in steden dan ook als dé oplossing om de steeds groeiende steden van voedsel te voorzien.

Een wereldwijd georganiseerd voedselproductiesysteem betekent een enorme belasting voor het milieu. Het zijn zeker niet alleen de vleesproducten van de Argentijnse steppe of het vee dat gevoederd wordt met soja uit Zuid-Amerika die als enige klimaatzondaren op ons bord terechtkomen. 

Groenten en fruit van over de hele wereld, die over de hele aardbol worden verscheept of gevlogen, heeft het hele jaar door ook een slechte CO2-balans. Hier kunnen groenten en fruit direct uit de binnenteelt nieuwe oplossingen bieden, omdat transport niet meer nodig is.

Urban Farming biedt oplossing
In het verleden teelden telers op het platteland wat de lokale bevolking nodig had - regionaal en seizoensgebonden. Dit is precies de bedoeling van het Urban Farming-concept. In de toekomst moeten verticale teeltfaciliteiten en innovatieve overdekte teeltlocaties telen in de stad mogelijk maken. Het doel is een efficiënte en ecologische teelt van groenten, fruit en zelfs vis. 

Bovendien beseft men dat het waterverbruik in de professionele stedelijke of verticale landbouw verhoudingsgewijs laag is. Dit kan tot 95% worden verminderd. Geen wonder, de teelt wordt meestal binnenshuis gedaan (in kassen of gebouwen) en met geavanceerde irrigatiesystemen.

Een willekeurig gebruik van gewasbeschermingsmiddelen is met de technologie van deze boerderijen niet nodig.

Telen in steden kan over het algemeen met minder gebruik van gewasbescherming en meststoffen. Daarbij zorgt grootschalig 'tuinieren' in de stad voor lokale economische groei doordat er nieuwe bedrijven worden opgericht. Van de stadsboerderij tot het restaurant of de winkelier om de hoek, ook daar geeft het systeem voordelen.

Versheid is een ander argument voor stedelijke of zelfs ruimtebesparende verticale landbouw. Lokale verse groenten kunnen mogelijk leiden tot minder voedselverspilling, simpelweg omdat verse groenten langer meegaan.

De stadslandbouw - of het nu gaat om kleine tuinen of om landbouwvoorzieningen die gewassen verbouwen en verkopen of om gemeenschapstuinieren in speciale groepen - verbetert ook het stadsklimaat. Velen zouden er baat bij hebben, ook en vooral de stadsconsument.

Vergeleken met de grondgebonden landbouw kunnen Vertical Farms en Indoor Farms tot 10 keer meer groenten telen op hetzelfde areaal. Alles groeit hier optimaal, in veel projecten zelfs het hele jaar door.

Energiebronnen
De enige zwakke schakel in de verticale landbouw en in de voedselproductie binnenshuis: het energieverbruik is relatief hoog. Als we willen dat de verticale landbouwbedrijven en de stadslandbouw zuinig omgaan met hulpbronnen, dan is het absoluut noodzakelijk dat ze gebruikmaken van duurzame energie.

Stedelijke boerderijen zouden dus kunnen bijdragen aan de ecologische voeding van de wereldbevolking. Deze toekomstgerichte stadsboerderijen illustreren hoe dergelijke projecten kunnen worden uitgevoerd.

Bron: www.nachhaltigleben.ch 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven