Restaurantgasten tevreden met minder vlees en meer groenten mits goed gepresenteerd

Restaurantgasten blijken tevreden met wat minder vlees en meer groenten op hun bord, mits goed gepresenteerd. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Economic Research in samenwerking met Greendish, Unilever Nutrition Research en het Louis Bolk Instituut. De horeca kan zo bijdragen aan gezonde en duurzame eetpatronen. Ook biedt het mogelijk een financieel voordeel, omdat vlees duurder is dan groenten.

De onderzoekers vergeleken 4 verschillende type eetgelegenheden in Nederland: een a-la-carterestaurant, 6 bedrijfskantines, een zelfbedieningsrestaurant op het station en een all you can eat-buffet restaurant. Bij alle 4 pasten de onderzoekers de porties aan, zodat ze minder vlees en vis en meer groenten bevatten. Hoe groot deze aanpassingen waren, varieerde per restaurantsetting en type maaltijd.

Tevredenheid hetzelfde, presentatie van belang
Bij 3 van de 4 type restaurants bleef de tevredenheid hetzelfde. De presentatie bleek daarbij wel van belang. Bij het a-la-carterestaurant daalde tevredenheid aanvankelijk als er extra groente werd toegevoegd, maar dat bleek vooral te liggen aan de presentatie. In het volgende experiment werd extra aandacht besteed aan de presentatie, door te kiezen voor meer gevarieerde groenten.

Eigen keuze
Bij de experimenten was de klant niet op de hoogte van de wijziging in portiegrootte. In een derde experiment lieten de onderzoekers kassamedewerkers van een zelfbedieningsrestaurant aan klanten vragen of ze de 'groenere' variant van het bestelde gerecht wilden, met meer groenten en iets minder vis of vlees. Ruim een derde koos daarvoor en zij waren tevreden. Om te onderzoeken of gasten ook uit zichzelf een andere keuze zouden maken bij aangepaste hoeveelheden voerden de onderzoekers ook een experiment uit bij een all-you-can-eat-buffet. Daar werden 3 vleesgerechten vervangen door vegetarische lasagne, curry en falafel. En bij de babi pangang werd de helft van het vlees vervangen door groenten. De vleesconsumptie daalde in deze opzet met 4%, maar gasten schepten wel 2 keer zoveel groenten op.

Bron: WUR


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven