Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"terugverdientijd maakt investering enkel nog voor consortia haalbaar"

Chinese cherrytomaten uit Nederlandse Venlokassen

Cherrytomaten, die lusten ze in het Chinese Shanghai wel. De vraag groeit in, maar het tomatenaanbod groeit lang niet hard genoeg mee. Er is namelijk te weinig ruimte in de stad. 

Rondom de Chinese megastad is die ruimte er wel en dus bouwt Guangming Group, een Chinees consortium, momenteel volop kassen rondom de stad. "We bouwen nu een cluster van kassen in Sjanghai en hopen daarmee een aanbod aan verse cherrytomaten van hoge kwaliteit te leveren. We maken gebruik van Venlokassen en andere glastuinbouwtechnologie", aldus Wang Jinhua, hoofd van het consortium.

Venlokassen dus. Maar waarom? "We vergeleken de investering en teelt in algemeen voorkomende kassen in China met die in Venlokassen. Een investering in Venlokassen in China komt neer op ongeveer €325 (2.000-3000 Chinese renminbi) per vierkante meter. De terugverdientijd van zo'n investering is ongeveer 3 tot 5 jaar. Voor de gemiddelde teler in China is dat erg moeilijk om te bekostigen. Tot nu toe worden daarom geavanceerde faciliteiten vooral gebruikt door consortiums met een sterke financiële basis", aldus Wang. 

Hogere opbrengst
Bij een cherrytomatenteelt in conventionele kassen in China wordt doorgaans twee keer per jaar geoogst. De opbrengst per vierkante meter is ongeveer 10 tot 13 kg. Met de Venlokassen hopen de Chinezen jaarrond te kunnen oogsten, met een minimum opbrengst van 20 kilo per vierkante meter. Sommige Chinese bedrijven zijn zelfs al tot een opbrengst van 35 kg per vierkante meter gekomen.

"Ik denk dat we alleen kunnen concurreren door tomaten van hoge kwaliteit te telen. Als we naar Nederlands model tomaten telen, kan onze opbrengst in onze belangrijkste teeltfaciliteit oplopen tot 5 of 7,5 miljoen kg. Dat is ongeveer twee keer zoveel als de opbrengst door middel van teelt in volle grond", licht Wang toe.

Kwaliteit vollegrondstomaten makkelijk overtreffen
Naast de opbrengst is ook kwaliteit van groot belang voor de Chinezen. De grootste teeltfaciliteit van de Guangming Group beslaat zo'n 37 hectare. De plastic kassen van de groep daargelaten, zijn de kassen allemaal uitgerust met Nederlandse onderdelen en technologieën voor irrigatie, klimaat en biologische gewasbescherming.

"We hebben gemerkt dat de vraag naar cherrytomaten in Sjanghai erg groot is. De meeste cherrytomaten die hier worden vermarkt zijn afkomstig van kassen of van teeltbedrijven die grondgebonden telen. Hoewel het aanbod hiervan groot is, is de kwaliteit inferieur.

De consument vraagt naar premiumproducten en de kwaliteit van deze tomaten komt hier niet aan tegemoet. Met teelt in Venlokassen hopen we niet alleen qua opbrengst maar ook wat betreft de kwaliteit aan de toenemende vraag van de consument uit Sjanghai tegemoet te komen.”

Hogere kosten, maar kortere keten
Hoewel kassen bouwen rondom Sjanghai niet goedkoop is, zijn er bepaalde voordelen aan het opzetten van een cluster van kassen in deze omgeving. "Er zijn ook veel glastuinbouwbedrijven in Shandong en Lianong, die tomaten telen. Hoewel de kosten van het opzetten van kassen in deze regio's lager liggen, is er ook sprake van een grote afstand tot Sjanghai. Dit leidt tot hogere logistieke kosten. Door kassen in de omgeving van Sjanghai op te zetten verminderen we niet alleen de logistieke kosten, maar geven we ook lokale consumenten toegang tot een verser product."

Sinds begin januari wordt er geoogst. De prijs van cherrytomaten in Sjanghai lag toen op ongeveer 14 yuan (€1,82) per doosje van 300 gram, verkocht op online platforms zoals Dingdong Maicai en Hema. Wang Jinhua schatte verder dat de prijs bij groothandels dan niet hoger dan zo'n 1,17 euro per 300 gram zou zijn en dat in het retailschap een doosje tomaten van 300 gram zo'n 2,60 euro (20 yuan) moet kosten. 

De grootste teeltfaciliteit van van de Guangming Group is ongeveer 37 hectare groot. De geplande tweede uitbreiding zal een oppervlak beslaan van 133,3 hectare. De groep krijgt steun van onder meer Wageningen University&Research, Zhongnong Futong en de Universiteit van Shanghai.

Voor meer informatie:
Wang Jinhua
Guangming Group
Tel.: +86 13817755798
cjwjh1984@163.com

Publicatiedatum: