Israëlisch leger verkiest 'eigen' tomaten boven Turkse

Een discussie over de import van tomaten uit Turkije die in oktober vorig jaar plaatsvond, zal worden opgelost door een herschikking van de aankooporders voor tomaten door het Israëlische leger. In het kader van de nieuwe contracten die zijn gesloten, zal ongeveer 90 procent van de door het leger gebruikte tomaten in Israël worden geteeld - met name in het grensgebied van de Gazastrook.

De meeste tomaten zullen afkomstig zijn van één groot teeltbedrijf, dat vlak naast de grens van Gaza ligt. Het contract is op 1 januari in werking getreden en zal met ten minste drie jaar worden verlengd.

Deal
Ilan Amar, eigenaar van het teeltbedrijf, zei dat het teeltbedrijf 30 families ondersteunt die daar tomaten telen. "Tijdens de laatste raketbeschietingen brachten we veel tijd door in schuilkelders, en een van mijn kinderen in het leger belde me op en vertelde me dat ze tomaten uit Turkije geserveerd kregen," zei Amar. "In de deal die ik heb gemaakt, verdien ik iets minder door te verkopen aan de Israel Defense Forces, maar ik heb het gevoel dat er een onrecht is hersteld."

Een rapport van oktober over de bron van IDF-tomaten in Yediot Acharonot wekte woede op bij telers die zeggen dat de belediging tweeledig is - met een belangrijke Israëlische instelling die de Israëlische producten negeert, én het feit dat Israëlische soldaten tomaten voorgeschoteld krijgen die worden geteeld in een land dat Israël niet altijd goed gezind is geweest.

Turkse tomaten zijn de afgelopen maanden vaker op de Israëlische markt verschenen, waarbij de importeurs erop vertrouwen dat ze de prijzen laag houden. De Turkse lire is de afgelopen maanden erg zwak geweest, waardoor de import uit dat land zeer goedkoop is in vergelijking met Israëlische producten en producten. Bovendien behoren tomaten tot de producten waarvoor de invoerrechten zijn verlaagd om de prijzen voor de consument laag te houden.

Bron: hamodia.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven