Ongeveer 75% van de diversiteit in voedingswaarde ter wereld is in kwantiteit en kwaliteit afhankelijk van insectenbestuiving. Maar de hoeveelheid insectensoorten en de populatie wordt wereldwijd steeds kleiner.
Honingbijen, de belangrijkste bestuivers, worden bedreigd met de bijenverdwijnziekte (Colony collapse disorder is een fenomeen waarbij alle bijen van een bijenvolk plotseling verdwijnen). Daarom heeft het team van de Israëlische, agritechnische start-up Edete een kunstmatige bestuivingstechnologie ontwikkeld.
“We willen de wereld een plan B bieden voor de uitdagingen met insectenbestuiving door middel van geavanceerde technologieën die kunstmatige bestuiving bieden als dienst,” legt het team van Edete over hun oplossing uit op hun website. Het bedrijf probeert de problemen op te lossen door efficiënte, geautomatiseerde end-to-end bestuivingssystemen te ontwikkelen en produceren, die geoptimaliseerde bestuivingsdiensten bieden aan telers.
Deze dienst bestaat uit twee stappen die de activiteiten van honingbijen spiegelen, namelijk het verzamelen en verdelen van stuifmeel.
Mechanisch
Eerst worden de bloemen mechanisch door Edete geoogst en het stuifmeel gescheiden van de bloem. Dan wordt het levensvatbare en kiemkrachtige stuifmeel langer dan een jaar opgeslagen door middel van hun eigen methode. Hiermee voorkomen ze het probleem van desynchronisatie van de bloei van verschillende variëteiten. Daarna regelen ze de bevruchting door de beste bestuiver te kiezen voor elke commerciële variëteit, ongeacht de bloeiperiode. Zo garanderen ze een goede en zelfs betere oogst.
Vervolgens wordt het opgeslagen stuifmeel tijdens de bloeiperiode toegevoegd aan de door Edete ontwikkelde, kunstmatige bestuiver, die droog stuifmeel op de bomen laat neerkomen. De bestuiver 2B maakt gebruik van LIDAR-sensoren om op algoritmische manier zoveel mogelijk boomoppervlakte te bereiken en gebruikt elektrostatische afzetting op de beoogde bloemen. De units van deze bestuiver kunnen dag en nacht werken, zijn snel en bedekken elke open bloem grondig. Ze zijn niet beperkt tot daglicht of omstandigheden met lage temperaturen.
Vorig jaar heeft het bedrijf $3 miljoen ingezameld. Inmiddels hebben ze twee stuifmeelproductiefaciliteiten gebouwd: één in Australië en één in Israël. De techniek is getoond in amandelboomgaarden.
Commerciële tests
Het nieuwe systeem van Edete zal op grote, commerciële schaal worden getest in Israël en Australië. Het bedrijf wil in 2022 in Californië een pilotprogramma draaien, waarin de technologie zal worden gebruikt. Dit is de grootste amandelteeltregio ter wereld. “We richten ons in eerste instantie eerst op amandelen, maar onze geavanceerde technologie heeft ook een enorm potentieel voor een groot aantal andere gewassen,” zegt Eylam Ran, directeur en medeoprichter van Edete. De lijst van extra gewassen is lang en bevat onder andere appelen, kersen, peren, blauwe bessen, pruimen, katoen, koolzaad en zonnebloemen, deelt het bedrijf met Seedworld.com.
“De dienst van Edete stelt de oogst veilig en vergroot deze. Ook lost het bestuivingsproblemen op zoals desynchronisatie in bloemen van verschillende variëteiten die nodig zijn voor wederzijdse bestuiving en de afhankelijkheid van bijen van gunstige weersomstandigheden. Op deze manier kunnen we steeds de beste variëteiten planten,” merken ze op.