Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
gerestaureerd huis op het land van Rijk Zwaan heropend

Rijk Zwaan herstelt stukje Franse historie in ere

7 juli 1944: Fransman Jacques Conty Zick (Lacroix), ontsnapt uit de trein die hem naar het vernietigingskamp brengt. Hij ontmoet Paul Moureau, een inwoner van Aramon, die hem te hulp schiet en hem in zijn stenen huis schuilhoudt.

70 jaar later koopt Rijk Zwaan Frankrijk het land waarop het huis staat terug. Als eerbetoon aan Jacques Conty Zick, aan de verzetsstrijders en als dank voor de vrijgevigheid van mensen als Paul Moureau, heeft het veredelingsbedrijf een aantal belangrijke restauratiewerkzaamheden uitgevoerd om deze plek vol geschiedenis te doen herleven.

Op woensdag 18 december 2019 heeft Rijk Zwaan de officiële inhuldiging van het gerestaureerde huis georganiseerd. Deze inhuldiging vond plaats in aanwezigheid van de families van Jacques Conty Zick en Paul Moureau.

Jacques Conty Zick (Lacroix), verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog
Verzetsstrijder en verbindingsofficier Jacques Zick Lacroix wordt op 21 maart 1944 gevangen genomen door de Gestapo. Hij zit eerst gevangen in de Beaumettes-gevangenis in Marseille en in Sainte Anne in Avignon wordt hij regelmatig gemarteld. Op 7 juli 1944 wordt hij overgebracht naar Nîmes waar hij in eenzame opsluiting met alleen water en zwart brood zijn ontsnapping voorbereidt. Diezelfde avond krijgt hij echter de gestreepte uitrusting aangemeten en wordt hij geboeid.

Jacques moet Nîmes doorkruisen om het treinstation te bereiken. Daar wordt hem verteld dat de trein niet snel zal gaan, omdat deze moet worden gebombardeerd door het verzet. Opgesloten in een veewagen met vele andere gevangenen in gevangen in een verzengende hitte, weet hij al wat hem aan het einde van de reis te wachten staat: hij gaat naar een vernietigingskamp. Het kost de trein meer dan 7 uur om Aramon te bereiken waar deze wordt tegengehouden door de Britse luchtmacht die een deel van de trein bombardeert.

Met enkele kameraden slaagt Jacques Zick Lacroix erin de bewakers uit te schakelen, het prikkeldraad te breken en de trein uit te springen. Het lukt hem daarna op te staan ondanks het Duitse artillerievuur, weet te ontsnappen en zich veilig te verstoppen tussen de fruitbomen van de boomgaarden.

Een inwoner van Aramon, Paul Moureau, is getuige van het tafereel. Hij gaat naar Jacques, zaagt zijn handboeien af, geeft hem werkkleding, begraaft zijn gevangene-outfit en houdt hem schuil in dit stenen huis, de plek hij hem ook elke dag eten brengt.

Na enkele dagen rust bij de familie Moureau, sluit hij zich weer aan bij het verzet en wordt hij toegewezen aan de DGER (contraspionage) in Parijs. Uiteindelijk wordt hij op 1 oktober 1945 gedemobiliseerd.

Hij pakt zijn beroep als fotograaf bij Harcourt Studio weer op, waar hij portretten van heel verschillende mensen maakt.

Onderscheiden met onder andere het Oorlogskruis met een vermeilster, zal Jacques Zick Lacroix de familie Moureau eeuwig dankbaar blijven voor die, ondanks de risico's, nooit hebben geaarzeld om hem een schuiladres te bieden en te beschermen. Aramon blijft de stad waar hij de vrijheid en de familie Moureau voor altijd in zijn hart sloot.

In 2016 kocht Rijk Zwaan het land terug waarop het stenen huis van de familie Moureau staat. Het gebouw was in zeer slechte staat en het dak was ingestort. Rijk Zwaan besloot daarom het huis nieuw leven in te blazen door het te restaureren. Het doel was om deze plek vol geschiedenis te bewaren ter nagedachtenis van Jacques en de andere gedeporteerde verzetsstrijders die de oorlog hebben overleefd dankzij de vrijgevigheid en toewijding van mensen als Paul Moureau.

Voor meer informatie:  
Rijk Zwaan
www.rijkzwaan.fr



 

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: