Concern voor Werk en KWS Benelux B.V. gaan samenwerken. gisteren hebben Onno Vermooten en Dick Wouda daartoe een overeenkomst ondertekend.

Aardappelveredelaar KWS Benelux B.V. zocht kasruimte ten behoeve van hybride aardappelveredeling. Die ruimte werd gevonden bij de kwekerij van Concern voor Werk.

De kassen liggen op steenworp afstand van het veredelingscentrum van KWS Benelux B.V. in Nagele. Een deel van de werkzaamheden wordt door Concern voor Werk verzorgd, dat mensen met afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk helpt. 

Met minder zaad meer opbrengst
KWS Benelux B.V. in Nagele doet samen met Aardevo B.V. veel werk in de ontwikkeling van nieuwe hybride aardappelrassen en in de zoektocht naar een aardappelteelt vanuit zaden in plaats vanuit knollen.

In de kas bij Concern voor Werk worden aardappels gekweekt. Tijdens de bloei van de planten worden met stuifmeel kruisingen gemaakt. Zo ontstaan nieuwe rassen waarbij eigenschappen van de aardappel kunnen worden aangepast zoals de opbrengst, ziekteresistentie maar ook de vorm, het zetmeelgehalte en opslaggeschiktheid.

De verwachting is, dat het mogelijk moet worden om één hectare met minder dan 100 gram aardappelzaad te zaaien in plaats van 2,5 ton pootaardappelen te poten.